PEN Berlin: nieuwe schrijversvereniging

Eva Menasse en Arnon Grunberg tijdens een optreden in Berlijn 2014 (foto: © Allard van Gent)

De journalist Deniz Yücel was enkele maanden voorzitter van de Duitse afdeling van de internationale schrijversorganisatie PEN International. Na interne conflicten stapte hij op. Hij is nu samen met schrijfster Eva Menasse voorzitter van de onlangs opgerichte schrijversvereniging PEN Berlin.

Binnen PEN Duitsland was een groep leden die het niet eens was met de wijze waarop Yücel de vereniging leidde. De onenigheid kwam in maart naar buiten. Aanleiding was Yücels optreden tijdens het Keulse literatuurfestival lit.Cologne waarop hij zich positief uitsprak over het eventueel afsluiten van het luchtruim boven de Oekraïne. Daar waren zijn vijf nog levende voorgangers het absoluut niet mee eens. In een openbaar geworden brief uitten Gert Heidenreich, Christoph Hein, Johano Strasser, Josef Haslinger en Regula Venske hij kritiek op Yücel. In April verscheen een brandbrief waarin 36 van de 750 leden zich distantieerden van hun voorzitter.

Yücel stapte zelf op en is nu dus medevoorzitter van een nieuwe schrijversvereniging in Duitsland. Op een online vergadering van de 150 leden kozen de leden journalist Deniz Yücel en schrijfster Eva Menasse tot de leiding van de nieuwe vereniging PEN Berlin.

Bij de stemming kreeg Menasse 143 van de 143 stemmen. Yücel kreeg 136 stemmen en 8 tegenstemmen. De in Groot-Brittannië gevangen genomen oprichter van Wikileaks Julian Assange werd direct tot erelid benoemd. Naar verluidt heeft hij dit aanvaard.

Tot de ondersteuners van PEN Berlin behoren o.a. Daniel Kehlmann, Christian Kracht, Karen Köhler, Lucy Fricke, Ursula Krechel,Thea Dorn, Mithu M. Sanyal, Christian Berkel en Feridun Zaimoglu.

De nieuwe vereniging wil volgens Yücel ook met PEN International samenwerken. De daarvoor noodzakelijke ondersteuning kwam al van de verenigingen in Oeganda en de Ukraine. “Dit is geen club van gelijkgestemden en wil het ook niet zijn”, aldus Yücel.

Ook Menasse erkent de bijzonderheden van de nieuwe vereniging: “Deze grote bandbreedte van stemmen en diversiteit, de mix van vrouwen en mannen, van allochtone en andere literatuur, allen dat alles wat daar bij elkaar komt op onze lijst kan en zal veel teweegbrengen, plus de vele prominente namen die we ook hebben” zei Menasse.
Eva Menasse ziet de nieuwe vereniging niet als concurrentie van het in Darmstadt gezetelde PEN Duitsland. Deze organisatie heeft echter meer elan en energie, aldus de schrijfster.

PEN Duitsland reageerde gelaten op de nieuwe vereniging. “We zien het als een verrijking van het werk van PEN in het streven naar een nieuwe positionering”, zei Clauda Guderian, algemeen secretaris van PEN Duitsland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.