Kafka: biografische film in de maak

In 2024 is het precies 100 jaar geleden dat Franz Kafka aan tuberculose overleed. Daarom beginnen een jaar eerder de filmopnames van de biografische film over de wereldberoemde schrijver.

Dramatisering
De regie van de biografische film Kafka is in handen van de Poolse regisseuse Agnieszka Holland (Warschau 1948). Het script stamt van de Praagse schrijver Marek Epstein. Hij maakte het op basis van een verhaal van Mike Downey en hemzelf. Daarbij gaat het om een dramatisering van het leven van Franz Kafka.

Kafka’s verbeelding
Volgens Agnieszka Holland zal de biopic minder traditionalistisch zijn dan haar laatste film Charlatan die vorig jaar in Nederland in première ging. Ze onthult dat om de ongrijpbare schrijver te begrijpen, die zijn werken na zijn dood liet vernietigen, ze fragmenten uit Kafka’s verleden en oeuvre gaan samenvoegen om “een duizelingwekkend caleidoscopisch mozaïek te creëren dat niet alleen zijn leven overstijgt naar het heden, maar ook om een uitgebreid beeld te creëren van de dramatische wereld van Kafka’s verbeelding.”

Ze voegt er vervolgens aan toe dat ze van plan zijn een “een ondeugend fictief docudrama te maken waarin niets onmogelijk is”.

Invloed op de wereld
De regisseur gaat verder: “Communistisch Tsjechoslowakije keerde in het midden van de jaren zestig langzaam en schuchter terug naar zijn werk, maar daarna, tijdens de normalisatie, werd zijn nalatenschap vergeten. Dat was zo totdat Kafka een commerciële, toeristische attractie werd en met vreemde monumenten werd herdacht. Het lot van zijn boeken, zijn beschamende liefdes, de relatie met zijn vader, zijn mislukte verlovingen, zijn kantoorwerk en tuberculose zijn allemaal goed gedocumenteerd in zijn dagboeken, brieven en vele biografieën. We weten alles, maar het geheim van zijn lot en de invloed die zijn literatuur op de wereld heeft, is nooit volledig onthuld”.

Kafka wordt geproduceerd door het Tsjechische Marlene Film Production en het Ierse Film and Music Entertainment. Het Tsjechische Filmfonds steunde de ontwikkeling van de film.

Agnieszka Holland debuteerde in 1970 als regisseur met de Poolse film Grzech Boga. Daarna brak ze door met de film Aktorzy prowincjonalni (1978). Drie jaar later vertrok ze naar Frankrijk. Hier werkte ze tot 1993 als filmregisseur en scenarioschrijver. Vervolgens vertrok ze naar Hollywood waar ze de film Total Eclipse (1995) opnam. Ze regisseerde meerdere films én afleveringen van Amerikaanse televisieseries zoals The Wire, The Killing en House of Cards.

Haar laatste film heet Charlatan (2020). Het is het waargebeurde verhaal over het leven van de Tsjechische alternatieve geneesheer Jan Mikolasek. Charlatan is een fascinerend portret van de Tsjechische wonderdokter Jan Mikolásek, kopte De Volkskrant in september vorig jaar.

Bron: CINEUROPA “Franz Kafka biopic to be directed by Agnieszka Holland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.