Potsdam: schilderij Monet met aardappelpuree beklad

Museum Barberini in Potsdam. Foto: © Lukas Spörl

Actievoerders van de milieugroep „Letzte Generation” hebben vandaag in het museum Barberini in Potsdam een schilderij van de Franse schilder Claude Monet met aardappelpuree beklad. Op een video is te zien hoe de twee personen na de actie voor het schilderij Les Meules (De hooibergen) gaan zitten. Ze zouden zich hier hebben vastgeplakt.

De actievoerders konden na de aanval “relatief probleemloos” van de grond worden losgemaakt en meegenomen worden, aldus de woordvoerster van het museum Carolin Stranz. Ze werden in hechtenis genomen.

Het is nog niet duidelijk welke schade het schilderij en de lijst hebben opgelopen, zegt de woordvoerster. Het schilderij bevindt zich achter glas, zodat de aardappelpuree het doek niet direct kon raken. Restauratoren onderzoeken momenteel of de puree onder het glas naar binnen kon dringen en of de lijst beschadigd is. De uitslag van dit onderzoek bepaalt of het schilderij wordt weggenomen, aldus de voordvoerster.

De burgemeester van Potsdam Mike Schubert uitte zijn kritiek op de gebeurtenis: “Dit is cultuurbarbaarsheid en geen politieke meningsuiting”.

Het is schijnbaar niet de eerste poging van de actievoerders. Volgens de woordvoerster va het museum speelde zich een paar dagen geleden een soortgelijke gebeurtenis af, “waarbij een dergelijke situatie kon worden voorkomen.”

“Monet hield van de natuur en legde haar unieke en fragiele schoonheid vast in zijn werken. Hoe kan het dat zo veel meer mensen bang zijn dat een van deze beschilderingen van de werkelijkheid worden beschadigd dan de vernietiging van onze wereld zelf, die Monet zo zeer bewonderde”, zegt Aimée van Baalen, woordvoerster van de “Letzte Generation”.

De mecenas Hasso Plattner kocht het schilderij in 2019 bij het veilinghuis Sotheby’s in New York voor circa 11 miljoen dollar. Er is nog nooit zoveel geld betaald voor een schilderij van Monet op een veiling, aldus de NOS in 2019.

Een video met een (Duitstalige) bespreking van het schilderij dat vandaag is beklad:

Bron:
Tagesspiegel: Monet mit Kartoffelbrei überschüttet: Aktivisten nach Klebe-Aktion abgelöst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.