Visuele stadsvervuiling

AGB
Vandaag kreeg ik een sms van de Berlijnse bibliotheekcentrale; mijn boek ligt klaar in de Amerika-Gedenkbibliothek (AGB) in Kreuzberg. Het bibliotheeksysteem in Berlijn is goed geregeld. Voor slechts 10 euro per jaar kan je van alle bibliotheken gebruik maken, inclusief de AGB. Daarnaast kan je online de uitleentermijn van de boeken zelf verlengen. Het boek dat in de AGB voor mij klaar lag, had ik online besteld.

Het betrof een inleesexemplaar uit 1910, dat na mijn bestelling uit een magazijn ergens aan de rand van de stad gevist moest worden. Dat vertelde de dame van de AGB mij vorige week, toen ik tevergeefs de bibliotheek bezocht. Ik kreeg wel uitgebreid les in de wonderlijke wereld van de digitale bibliotheek, waarin je bijvoorbeeld kunt kiezen of je per email of per sms geïnformeerd wil worden over gedane bestellingen.

Alkis
Bij U-Bahnhof Hallesches Tor trof ik een grotere groep zwervers c.q. alcoholisten aan. Ik had ze al een tijdje niet gezien. Hier in Prenzlauer Berg zijn het toch vooral de kinderwagens die het straatbeeld bepalen. De “Alki’s” bij Hallesches Tor vond ik op een of andere manier wel sympathiek. Logge mannen die op een bank hangen, zo nu en dan brullen, hun honden knuffelen, bier drinken en bij tijd en wijle een boer laten. Het had iets weg van een moderne toneelopvoering, hoe droevig de leefomstandigheden van de acteurs ook zijn.  Ik heb nooit problemen met dit soort taferelen.

Onderbroek
Waar ik veel meer problemen mee heb, is dat vandaag de dag David Beckham overal in zijn onderbroek opduikt. Kan dat niet wat minder?! Op billboards, in bushokjes, overal Beckham in zijn onderbroek. Ik kan het eerlijk gezegd niet meer zien. Dat is een vorm van visuele stadsvervuiling die wat mij betreft aan banden gelegd mag worden. Op enkele jonge meisjes na heb ik het idee dat een heleboel mensen in Berlijn er net zo over denken. Als je hier als toerist de stad betreedt, denk je dat Beckham iets met Berlijn te maken heeft, dat hij vanavond ergens in zijn onderbroek optreedt of iets dergelijks. Gelukkig is dat niet het geval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.