Duitse consument volgt vis met online tracking code

followOp het pakje scholfilet uit de Duitse supermarkt lees ik een tracking-code, die je op de website www.followfish.de kunt intypen. Na invoering van de code B101160 verschijnt een digitale landkaart met daarop de precieze vangstplek in de Noordzee. Onder het kaartje staat dat de vis direct is verwerkt, slechts één keer is ingevroren en met een vrachtwagen van Urk naar de diepvrieshal in Bocholt is gebracht.

In 2007 introduceerde het Duitse Followfish als eerste bedrijf ter wereld de online-tracking code voor vis. “We dromen en vechten voor een werkelijk duurzame visserij. In geen enkele andere sector is duurzaamheid zo helder en duidelijk herkenbaar als bij vis”, aldus het commentaar op de website van het bedrijf. Followfish is het vervolg op Fish&More GmbH , een onderneming die de Duitse studenten Harri Butsch en Jürg Knoll in het jaar 2000 oprichtten.

Destijds was hun doel om Russische vis naar Europa te halen en de Europese kwaliteitseisen naar Rusland te brengen. Met een hoeveelheid van ca. 1500 ton per jaar werkte Fish&More zich op tot Europese marktleider van de snoekbaarsfilet. In 2007 riepen Butch en Knoll Followfish in het leven. Dit bedrijf voert het keurmerk van de MSC (Marine Stewardship Council) en het houdt zich ook aan de regelvoering  van de “Naturland Wildfish”, die bepaalt dat alle vis biologisch dient te zijn en dus uitsluitend uit de kweek afkomstig is.

Duurzame blikjes skipjacktonijn
Sinds november 2011 presenteert Followfish naar eigen zeggen de duurzaamste vis uit blik ter wereld. Met hulp van milieuorganisatie Greenpeace zocht het bedrijf naar de duurzaamste oplossing en heeft deze gevonden: met de hengel gevangen skipjacktonijn uit de Malediven. In dit gebied wordt de tonijn al meer dan 900 jaar duurzaam en met de hand gevangen. Een groot deel van de bevolking op de Malediven kan door deze vorm van visserij de kost verdienen, omdat industriële boten hier wettelijk verboden zijn.

Stijgende omzet
Na de marktintroductie in 2008 verdubbelde de omzet zowel in 2011 als in 2011. Followfish telt momenteel 20 medewerkers, die vanuit het hoofdkantoor in Friedrichshafen de visie van het 100% duurzame bedrijf naleven. De producten van Followfish liggen in de Duitse supermarkten van REWE, Edeka en in diverse biologische supermarkten.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.