Samenwerking bekende Nederlandse reisorganisaties met dubieus Duits bedrijf

www Het is alsof de duivel ermee speelt, want ik sloeg zojuist Der Spiegel open en belandde direct bij een artikel met de titel “ab-in-den-knast.de”. Het Duitse opinieweekblad staat bekend om haar vaak spitsvondige woordspelingen.

Iedere Duitser weet na het zien van die titel dat het artikel over het internetportaal ab-in-den-urlaub.de gaat. Bekende Duitsers zoals voetballer Michael Ballack, zanger Jürgen Drews en “voetbalfunctionaris” Rein Calmund maken veel reclame voor dit reisportaal dat in handen is van Unister in Leipzig.  Dit bedrijf geeft miljoenen uit aan marketing en dat kwam mij op de één of andere manier bekend voor. Unister werkt wat dat betreft op dezelfde manier als Zalando  Ik stuitte op nog meer interessante informatie in het artikel.

Eigenaar Thomas Wagner, die ook flüge.de, reisen.de en travel24.com (werkt samen met grote Nederlandse reisorganisaties) in zijn bezit heeft werd op 11 december 2012 door de politie van zijn bed gelicht en belandde in de gevangenis. Hier moest hij negen dagen blijven. Daarna mocht hij na betaling van een half miljoen euro waarborg naar huis. Hij wordt van nogal wat zaken verdacht, maar vooral van belastingfraude ter hoogte van enkele tientallen miljoenen euro’s. De journalist van Der Spiegel schrijft dat Thomas Wagner ontspannen lacht, terwijl hij zich toch iedere dinsdag en vrijdag verplicht op het politiebureau moet melden.

Wat is dat toch met dat lachen? Eerder schreef ik al ergens op dit blog dat ik het zo opvallend vind dat Mark Rutte ook vrijwel altijd lacht, wat er ook gebeurt. Het schijnt een nieuw soort masker te zijn om de ellende te verbergen. Want het gaat niet goed met Unister in Leipzig. In het artikel wordt de indruk gewekt dat het bedrijf wel eens enkele miljoenen schuld kan hebben en dat de banken ongeduldig worden.

Als borg heeft Unister nog de domeinnamen shopping.de en geld.de achter de hand, maar het is de vraag of dit voldoende is. Mijn conclusie na het lezen van dit artikel is  dat het World Wide Web grotendeels wordt beheerst door bedrijven die over miljarden euro’s beschikken en als doel hebben om nog meer geld en nog meer macht te verkrijgen.

Het zijn de jongens die als eerste zagen hoe je snel geld kunt verdienen met internet. Ze kopiëren de modellen uit Amerika, brengen het op de Duitse en internationale markt, verkopen de “start up” aan de hoogste bieder of houden deze in eigen hand.  Bij dit soort bedrijven telt alleen nog maar het geld. Zalando, Amazon, Unister, Home24, het is duidelijk te zien dat het hier enkel nog om macht en miljoenen gaat.

Significant detail in het artikel in Der Spiegel: een medewerker uit het kantoor stuurde tijdens het interview een foto van een onbekende man met een rugzak. Hij was het kantoor binnengedrongen. Nerveus werd de bewakingsdienst gebeld. Tja, net als bij Zalando blijken hier ook paranoïde bewakingsdiensten te worden ingehuurd om het bedrijf te beschermen c.q. van de buitenwereld af te schermen.

Unister duikt niet voor de eerste keer in de media op. Het bedrijf zou in het verleden creditcard gegevens van klanten niet correct beveiligd hebben. Bovendien werden door een lek de gegevens van klanten bekend die via de Unister website urlaubstours.de vluchten bij Ryanair hadden geboekt. Hun gegevens waren op internet voor iedereen zichtbaar, aldus de berichtgeving van MDR (hier een bericht in Der Spiegel over deze affaire).

Ik heb het idee dat weinig mensen zich realiseren wat zich allemaal in de digitale wereld afspeelt. De media beginnen nu een offensief en dat is de hoogste tijd. Het Word Wide Web is voor iedereen. Ik stel voor om alles te deleten en opnieuw te beginnen. Eerst hebben we mensen nodig die niet alleen een gebruiksvriendelijke maar vooral een mensvriendelijke zoekmachine in elkaar timmeren. Daarna gaan we op een normale manier het net verdelen, zodat iedereen ruimte heeft om zijn of haar ideeën te ontwikkelen en uit te voeren.

Ik weet, dit klinkt vreselijk idealistisch, maar dat we een nieuw WWW nodig hebben, dat vind ik zeer realistisch. Ik ben trouwens niet van plan om een soort Simon Wiesenthal voor internetcriminelen te worden, maar als ik informatie over de huidige stand van zaken tegenkom, dan bericht ik er graag over.

Link: Ab-in-den-Knast.de (Der Spiegel)

Link: Travel24-Manager verhaftet

Link: KLM sluit overeenkomst met travel24.com

Link: Travel24.com opent Nederlandse website

Link: Travel24 wordt actief op de Nederlandse markt

UPDATE 19-07-2016:
Unister eigenaar Thomas Wagner kwam afgelopen donderdag bij een vliegtuigongeluk om het leven. Hij keerde samen met vennoot Oliver Schilling terug uit Venetië. Volgens Unister zouden de heren in Venetië potentiële investeerders hebben ontmoet. Op de plek van het vliegtuigwrak werden miljoenen euro’s in een koffer aangetroffen, aldus het bericht op Tagesschau.de.

Unister heeft inmiddels faillissement aangevraagd.  Op 21 juli 2016 maakt Der Spiegel bekend dat dochterbedrijf fluege.de failliet is. Lees het bericht in Der Spiegel.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.