Nieuwe zonneactiviteit

zonfotoZoals andere mensen het weerbericht of de aandelenkoersen volgen, zo let ik zo nu en dan op de bewegingen van en rondom de zon. Vandaag las ik iets bijzonders. Nee, de wereld vergaat niet en er is geen reden voor paniek. Het is alleen interessant om te weten dat er zaterdag twee enorme zonnevlekken werden waargenomen, die op vrijdag nog niet bestonden. Ze hebben ook een naam, te weten zonnevlek AR1726 en AR1727.

AR1726 groeit het snelst en is daarmee het meest actief. Het raast met zonnevlam klasse C (kleine uitbarstingen die nauwelijks invloed hebben op de aarde) naar het noordelijk halfrond van de zon en lijkt in staat om zelfs zwaardere M-klasse erupties (dit zijn matige uitbarstingen, die rond de polen korte perioden van uitval van de radioverbindingen kunnen veroorzaken) te produceren. Vanwege de centrale positie van de zonnevlek op de zonneschijf zullen enkele explosies op de aarde gericht zijn.

Ik volg deze ontwikkelingen, omdat sinds 2010 de zonnestormen in intensiteit toenemen. Volgens wetenschappers is het hoogtepunt in mei 2013. De uitbarstingen van de zon zorgen voor het kleureneffect van het noorderlicht, omdat deeltjes door het aardmagnetisch veld worden afgebogen naar de polen. Doordat ze met hoge sneleheid de atmosfeer binnendringen, komt er enegrie vrij die voor de mooie kleuren zorgt.

De piek van de zonnestormen kan echter, vooral in samenhang met het gat in het aardmagnetisch veld, ook grote schade aanrichten op aarde. De mens zelf overkomt niets, maar wel kunnen navigatiesystemen van vliegtuigen uitvallen, satellieten beschadigd raken en communicatienetwerken uitvallen. De NASA waarschuwde hier in 2008 al voor. Ook elders op dit blog staan links naar informatie uit diverse media. Ook interessant is een artikel dat in 2010 in The Telegraph verscheen.

Binnenkort bind ik mijn schaatsen aan,  want dan begeef ik me op glad ijs. Ik bekijk de argumenten van wetenschappers die beweren dat een toename van geometrische activiteit zou kunnen leiden tot toename van angsten, depressies en  bipolaire stoornissen.

Op YouTube is nu al een video te zien, die de twee nieuwste zonnevlekken in kaart brengt:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.