Slecht weer op komst

zonlichtUPDATE: In dit artikel van gisteren is sprake van zonnevlammen  (uitbarstingen op de zon) in de categorie M (Dit zijn matige uitbarstingen, die rond de polen korte perioden van uitval van de radioverbindingen kunnen veroorzaken.). Zojuist heeft NASA voor de derde keer  het bericht geactualiseerd; er is sprake van drie zonnevlammen van de categorie X binnen 24 uur. De X-klasse is de hoogste klasse. De huidige uitbarstingen van X1,7, x2,8 en X3,2 zijn echter niet zo sterk als in maart 2011. Toen was er sprake van een zonnevlam X20, dus ongeveer zeven keer zo sterk als de huidige.

Ik schrijf dit niet om paniek te zaaien, maar wel om een klein beetje bewustwording aan de man te brengen, om het maar zo uit te drukken. Het is jammer dat dergelijke berichtgeving direct wordt geassocieerd met de ondergang van de wereld, 2012, voorspellingen, etc., terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Het is nieuws, net als een dreigende tsunami of een dreigende orkaan. Veel mensen weten niet dat dergelijke dreigingen ook door zonnevlammen veroorzaakt kunnen worden.

De aarde wordt niet vernietigd. Dat schrijft NASA vandaag op haar website en bedoelt daarmee dat de zonnevlammen, die qua heftigheid blijven toenemen, de aarde fysiek niet kunnen vernietigen. Het is goed dat de ruimtevaartorganisatie dit vermeldt. Zonnevlammen zijn explosies op het oppervlak van de zon.

Het is interessant dat NASA nu begint met het verspreiden van concrete informatie over dit fenomeen en de mogelijke gevolgen ervan. Persoonlijk vind ik dat de informatievoorziening vanuit een dergelijke organisatie rijkelijk laat op gang komt, maar liever laat dan nooit. NASA schrijft in het bericht dat het “slechte ruimteweer” natuurlijk wel gevolgen kan hebben voor onze planeet. Satellieten kunnen uitvallen, net als de transformatoren van de hoogspanningsnetten. “In een toenemende technologische wereld, waarin bijna iedereen afhankelijk is van mobiele telefoons en GPS-systemen, niet alleen in de auto maar ook bij vliegtuignavigatiesystemen en in de extreem accurate klokken waarvan financiële transacties afhankelijk zijn, is het ruimteweer een serieuze aangelegenheid“, aldus NASA. Vandaag de dag telt iedere seconde bij de wereldhandel, dus een storing van de met gps gesynchroniseerde klok kan in mijn ogen desastreuze gevolgen hebben. Daar hoef je geen expert voor te zijn om dat in te zien.

NASA geeft aan dat, net als bij een orkaan, er voorzorgsmaatregelen getroffen kunnen worden. Zo krijgen elektriciteitsbedrijven, piloten en ruimtevaartorganisaties tijdig waarschuwingen. Die waarschuwingen zijn gebaseerd op gegevens van het MOAA’s Space Weather Prediction Center. Het bericht van NASA eindigt zoals het begint; de wereld kan niet vernietigd worden door zonnevlammen.

Nu ben ik geen doemdenker, maar als op veel plekken de stroom uitvalt en gps-systemen niet meer werken, om het maar even kort door de bocht samen te vatten, dan is de aarde weliswaar nog in tact, maar de gevolgen voor de mensen zijn dan toch immens. Ik ga niet opnoemen wat de consequenties kunnen zijn, want dat kan leiden tot paniekvoetbal en sensatie. Om die reden schrijft NASA waarschijnlijk ook met de nodige voorzichtigheid over de zonnevlammen, die eind dit jaar het heftigst zullen zijn, maar….. “the sun’s flares are not physically capable of destroying Earth.”

„Soms is een probleem zo groot, dat een land het niet in z’n eentje aan kan.” Die boodschap bezorgde Lika Guhathakurta, lid van NASA headquarters,  in 2010 al tijdens een congres in Bremen. Hij wees naar de naderende zonnestormen, die eind 2013 een hoogtepunt bereiken. „De explosies in 2013 zullen waarschijnlijk niet de heftigste ooit gemeten zijn, maar de mensheid is nog nooit zo kwetsbaar geweest als vandaag de dag.”  Deze tekstfragmenten zijn afkomstig van een verslag van de conferentie in 2010, die in het Engels is na te slaan op de website van NASA.

Ik vind dat het nu wel tijd wordt dat ook overheden, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse overheid, hun burgers iets meer informatie geven over de maatregelen die zij wel of niet hebben getroffen in het geval van zeer heftige explosies op het oppervlak van de zon. Ik ga ervan uit dat er in regeringskringen al lang over dit onderwerp is gesproken en dat er ook  noodscenario’s in de la liggen. Dat vind ik prima en het lijkt me meer dan logisch. Maar ik vind dat de burger nu ook wel geïnformeerd mag worden, juist om geen sensatie te veroorzaken. Dat lijkt me niet te veel gevraagd.

(Deze tekst verscheen ook op joop.nl)

BBC News

Times Live

Los Angeles Times

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.