Redden shampoo miljardairs de Suhrkamp uitgeverij?

suhrZo luidde de titel van een artikel dat gisteren in de Duitse krant “Die Welt” verscheen. Uitgeverij Suhrkamp staat in Duitsland al jaren bekend als de uitgeverij waar zo nu en dan de problemen tussen uitgeefster Ulla Unseld-Berkéwicz en de zakenman Hans Barlach weer hoog oplaaien. Meer achtergronden hierover staan in dit artikel in de NRC.

Gisteren schreven enkele Duitse kranten dat er een oplossing voor het jarenlange conflict in zicht lijkt. De redders zouden Sylvia en Ulrich Ströher kunnen zijn. Zij is erfgename van het cosmeticabedrijf Wella, dat in 2003 voor 6,5 miljard euro aan het Amerikaanse concern Procter & Gamble werd verkocht. Vandaar de titel.

Het echtpaar Ströher geldt als zeer terughoudend. Het is bekend dat ze beiden van kunst houden en hun omvangrijke kunstverzameling na-oorlogse Duitse schilderkunst in het museum Küppersmühle in Duisburg tentoonstellen. “Die Zeit” schrijft dat volgens Hans Peter Riegel, de biograaf van kunstenaar Joseph Beuys, het bedrijf van de Ströhers van de nazi-tijd in Duitsland geprofiteerd zou hebben. Het zou een pikant detail zijn, als het geërfde geld een uitgeverij zou redden, wiens naamgever ooit door de nazi’s vanwege vermeend hoogverraad in een concentratiekamp werd opgesloten.

Ook “Der Spiegel” en de “FAZ” meldden dat het echtpaar Ströher wellicht in de uitgeverij wil investeren. Noch de uitgeverij noch Ulrich Ströher wilden dit echter officieel bevestigen. Toch achten veel Duitse media het goed mogelijk dat er geld uit het shampoo-concern naar de uitgeverij zou kunnen vloeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.