Globaal bewustzijn

rodHet weer en het klimaat beheersen het nieuws, op de voet gevolgd door de opstanden in Zweden, Turkije en Brazilië. Daar is iedereen het wel over eens. Op de vraag waarom dit gebeurt, daarop heeft niemand een duidelijk antwoord.

Ook wetenschappers houden zich bezig met de vraag waarom de wereld in verandering lijkt te zijn. Sommige van hen bevinden zich tot grote schrik van hun vakgenoten ook wel eens op spiritueel gebied, omdat hun conclusies geen andere weg boden. Deze wetenschappers worden in spirituele kringen natuurlijk op handen gedragen, omdat de woorden van een wetenschapper voor veel mensen nu eenmaal zwaarder wegen dan de woorden van een natuurgenezer, ijsverkoper of timmerman, om maar een paar niet-wetenschappelijke beroepen te noemen. Voor mij geldt altijd primair mijn eigen waarneming. Aan de hand daarvan lees ik werken van andere mensen om te zien hoe zij bepaalde zaken benaderen. Die andere mensen hoeven niet per se gestudeerd te hebben.

Eén van de mensen die ik in de gaten houd is de Duitse wetenschapper Dieter Broers. Op zijn blog schrijft hij vanuit zijn positie als natuurkundige vaak over de invloeden “van buitenaf”. In zijn laatste bijdrage gaat hij in op de onrustige tijden  die ik in het begin beschreef. Hij legt uit hoe hij 33 jaar geleden besloot om zich met het thema “wakker worden van de mensheid” bezig te houden en naar een natuurwetenschappelijk draagvlak te zoeken om de samenhangen tussen fysische velden en hun uitwerkingen op levende wezens te bewijzen.

De mate van ons bewustzijn beslist of we onze toekomst aan het toeval overlaten of dat we onze intuïtie, onze emoties, onze fantasie, onze creativiteit, onze intelligentie, onze bezieling en onze overtuigingskracht gebruiken om de toekomst te creëren die we ons wensen. Dat schrijft hij in zijn recente bijdrage. “Wij zijn de elementairste ‘bestanddelen’ van de natuur – onze geestesgesteldheid vormt onze realiteit. De huidige wereld is het resultaat van ons ouderwetse,  statische patroon en onze vaste overtuigingen. Alleen een daadwerkelijk groter bewustzijn, dat onze werkelijke creativiteit erkent en gebruikt, zal onze wereld van verdriet en pijn kunnen bevrijden. Ook als het voor ons nog zo moeilijk is om dat te geloven. De van emoties voorziene gedachten creëren onze realiteit, onze wereld. Daarbij kunnen we alleen aan de dingen denken, die we ook voor mogelijk houden.”

Tja, food for thought. Hij is natuurlijk niet de enige die er dergelijke opvattingen op na houdt. Meer en meer mensen zien in dat we met onze gedachten de wereld creëren waarin we leven. Met die stelregel ben ik het eens. Voordat Broers zijn bericht afsluit en zijn boek promoot, schrijft hij nog dat in zijn ogen ons bewustzijn noch in onze hersens, noch in neuronen of ons DNA is gelokaliseerd. Bewustzijn is volgens hem niet te lokaliseren, evenmin als de plaats- en tijdcoördinaten van een deeltje, waarvan de energetische status bekend is. “Daarmee is bewustzijn geen lokale maar een globale, kosmische agens”, aldus Broers.

Tot slot meent hij dat het er niet om gaat wie of wat intelligent is, mensen en dolfijnen verschillen volgens hem bijvoorbeeld niet door hun geestelijke “eigendomsverhoudingen” maar door hun toegang tot het globale bewustzijn. “De toegang tot het globale bewustzijn maakt het echter mogelijk dat we wakker worden – bijvoorbeeld door uit de matrix te stappen, dat betekent, het oplossen van “vergrendelingen”.

One comment

  • Grappig dat ik dit artikel nu pas lees, want het idee over een globaal bewustzijn houd mij al jaren bezig.

    Het is ook het enige “spirituele” punt wat in mijn ogen ook logisch is gezien wij allemaal uit hetzelfde stof zijn opgebouwd. Alles is op 1 of andere manier met elkaar verbonden. En waar wij als mens nog niet bewust van zijn of wat wij nog niet begrijpen.

    Ook het internet maakt daar in mijn ogen een deel van uit. Dat is in ieder geval een technologische stap in de goede richting. En ik denk ook hoe meer wij van de kwantumwereld begrijpen hoe meer wij over dit onderwerp zullen begrijpen.

    Ik hoop dat meneer Broers nog heel veel gaat ontdekken over deze kwestie, want het is mijn ogen een van de belangrijkste onderzoeken die je kunt doen gezien het ons allemaal aan gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.