Uitreiking Kleist-Preis 2013

Katja Lange-Müller (Foto: Wikipedia)

Katja Lange-Müller (Foto: Wikipedia)

Morgenochtend om 11:00 uur wordt in het Berliner Ensemble de „Kleist-Peis“ 2013 uitgereikt aan de Berlijnse schrijfster Katja Lange-Müller (uitverkocht!). Zij behoort tot een van de spraakmakendste schrijfsters binnen de hedendaagse Duitstalige literatuur. Haar romans en verhalen handelen vaak over de buitenbeetjes van de maatschappij, over de dagelijkse drama’s in zowel het westen als het oosten van Berlijn. Voor Katja Lange-Müller is humor de keerzijde van de melancholie.

Dit bewijst ze met haar boeken ‘Die Letzten, Aufzeichnungen aus Udo Posbichs Druckerei’ (2000), ‘Die Enten, die Frauen und die Wahrheit’ (2003) of ‘Böse Schafe’ (2007). Al deze boeken verschenen bij uitgeverij Kiepenheuer & Witsch in Keulen.

Katja Lange-Müller mocht al vele prijzen in ontvangst nemen. In 1986 werd ze met de Ingeborg Bachmann-Preis onderscheiden, in 1996 met de Berliner Literaturpreis, in 2008 met de Wilhelm-Raabe-Literaturpreis en in 2012 ontving ze het Villa Massimo stipendium in Rome.

Nike Wagner zal morgenochtend de laudatio uitspreken. Zij leidde 10 jaar lang het ‘Kunstfest Weimar’ en werd onlangs genomineerd voor de positie van intendant voor het ‘Beethovenfest Bonn’. De jury van de Heinrich-von-Kleist-Gesellschaft koos haar als vertrouwenspersoon en volgens de traditie van deze prijs droeg zij zelf de gehele verantwoordelijkheid bij het kiezen van Katja Lange-Müller als prijswinnaar in 2013.

De jury van de Kleist-Preis bestond dit jaar uit Bisky (SZ), Günter Blamberger (universiteit Keulen), Gabriele Brandstetter (FU Berlin), Wolfgang de Bruyn (Kleist-Museum Frankfurt/Oder), Michael Maar (vrije auteur) en Sigrid Weigel (Centrum voor literatuuronderzoek Berlijn).

De prijs gaat gepaard met een geldbedrag van € 20.000. Dit geldbedrag is bij elkaar gebracht door de uitgeversgroep Georg von Holtzbrinck, de regeringscommissaris voor cultuur en media en de ministeries voor wetenschap, onderzoek en cultuur van de deelstaten Berlijn en Brandenburg.

De Kleist-Preis kent een lange traditie. In de jaren ’10 en ’20 van de vorige eeuw werden o.a. Henny Jahn, Bertold Brecht, Robert Musil en Anna Seghers met deze prijs onderscheiden. Na de heroprichting van de prijs in 1985 heetten de prijswinnaars onder andere Alexander Kluge, Thomas Brasch, Heiner Müller, Ernst Jandl, Monika Maron, Herta Müller, Hans Joachim Schädlich, Martin Mosebach, Gert Jonke, Daniel Kehlmann, Wilhelm Genazino, Arnold Stadler, Sibylle Lewitscharoff en tenslotte Navid Kermani.

Katja Lange-Müller (Wikipedia)

Heinrich-von-Kleist-Gesellschaft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.