Deutschlandradio Kultur met Nederlands en Vlaams muziektalent

Die Berliner Philharmonie, hoofdingang

Die Berliner Philharmonie, hoofdingang

Op woensdag 19 maart staan de Nederlandse celliste Harriet Krijgh en de Vlaamse klarinettiste Annelien Van Wauwe op het podium van het Berliner Philharmoniker-gebouw. Ze treden op in het kader van de traditionele concertreeks Debüt im Deutschlandradio Kultur van de publiekrechtelijke radio in Duitsland. De Fin Santtu-Matias Rouvali zal als dirigent optreden.

Deze concertreeks werd in 1959 opgericht bij de RIAS (dit was een omroep in West-Berlijn die onder toezicht van de Amerikaanse bezettingsmacht tussen 1946 en 1993 radio-uitzendingen maakte en tussen 1988 en 1992 televisie-uitzendingen verzorgde.) De eerste jaren heette de reeks “RIAS stellt vor”.

Het concept is sinds 1959 ongewijzigd. Drie jonge musici, die zich internationaal al tijdens grote optredens hebben bewezen, krijgen in Berlijn de gelegenheid om samen met het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (tot 1993: Radio-Symphonie-Orchester Berlin) voor een groot publiek te debuteren. Ook de dramaturgisch riskante opbouw met twee solisten en een dirigent, die het orkest pas tijdens de repetities voor het eerst leert kennen, is bewaard gebleven.

De lijst van debutanten die hier in Berlijn werden uitgenodigd vóórdat ze wereldberoemd werden, is lang. Jacqueline Du Pré en Daniel Barenboim (beide 1963), Jessye Norman (1969) en Simon Rattle (1977), Jewgenij Kissin (1987) en Cecilia Bartoli (1988) staan erop.  Ook vandaag de dag wordt geprobeerd om die jonge talenten voor de Debüt-concerten te werven, die naast virtuositeit en podiumuitstraling met een eigen geluid het publiek weten te overtuigen.

Het concert zal op vrijdag 21 maart, dus twee dagen na de opvoering, op Deutschlandradio Kultur (20.03 uur) worden uitgezonden. Meer informatie over de tickets voor het concert, de locatie, etc. staat op de website van het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Cello: Harriet Krijgh
De 22-jarige Nederlandse Harriet Krijgh is vandaag de dag een veelbelovende jonge celliste, die met haar cantabele en expressieve manier van spelen zowel de media als het publiek imponeert en bezielt.

Harriet Krijgh kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste cellolessen van Johannes Eisenmeier. In 2000 werd zij toegelaten tot de Jong Talent-klas van Lenian Benjamins aan het Utrechts Conservatorium, waar zij ook les kreeg van Jeroen den Herder en Elias Arizcuren. Harriet woont sinds 2004 in Wenen.

In 2008 werd Harriet eersteprijswinnaar en winnaar van de Laureatenprijs van het Prinses Christina Concours. Zij won de eerste prijs tijdens de landelijke finale van het Prima la Musica Concours in Oostenrijk en de eerste prijs in haar leeftijdscategorie en de speciale Nicole Janigro Award tijdens het Antonio Janigro Cello Concours in Kroatië. In 2010 won Harriet de eerste prijs in de Fidelio Competition in Wenen. In 2012 won ze het Nationaal Celloconcours tijdens de Amsterdamse Cello Biënnale.

Lees meer over Harriet Krijgh op haar website.

Klarinet: Annelien Van Wauwe
Annelien Van Wauwe startte haar muzikale loopbaan op haar achtste met Paul Lecocq in Hamme en later Henri De Roeck in Sint-Niklaas. Van 2005 tot 2011 studeerde ze aan de Musikhochschule Lübeck in de klas van Sabine Meyer. Annelien zette haar studies verder aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris bij Pascal Moragues. In Rome studeerde ze bij Alessandro Carbonare en in Berlijn in de klas van Ralf Forster en Wenzel Fuchs aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler.

Lees meer over Annelien Van Wauwe op haar website.

Dirigent: Santtu-Matias Rouvali
Rouvali studeerde directie aan de Sibeliusacademie in Helsinki in 2007 bij Leif Segerstam. Hij viel al direct op want in 2009 stond hij voor het Fins Radiosymfonieorkest, maar dirigeerde ook de kleinere orkesten in FinlandL het Filharmonisch Orkest van Tampere, het Kymi Sinfonietta, Centraal-Ostrobothnia kamerorkest, het Tapiola Sinfonietta en het Symfonieorkest van Lahti. In 2009 was hij assistent bij Sakari Oramo bij een operafestival in Finland. In Nederland dirigeerde hij in 2012 het Residentie Orkest met werken van Esa-Pekka Salonen (Helix), Kalevi Aho (Tromboneconcert) en Theo Verbey (Fractal symphony) (bron: Wikipedia).

Lees meer over Santtu-Matias Rouvali op de website van HarrisonParrott.

Deutsches Symphonie-Orchester Berlin met werken van:

Jean Sibelius (1865 – 1957)
Finse componist

Aaeron Copland (1900 – 1990)
Amerikaanse componist

Béla Bartók (1881 – 1945)
Hongaars componist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.