70e verjaardag actrice Cox Habbema

Cox Habbema

1971:cabaretgezelschap uit DDR arriveert op Schiphol, v.l.n.r. Hilmar Thate, Wolfgang Bayer, Cox Habbema (in Nederland getrouwd met Esche), Eberhard Esche

“Warme, maar geen popachtige grote en in geen enkel geval naïef kijkende ogen, een lippenstift tussen mandarijn en framboos, een door impressionistisch licht gekuste huid, zonneblonde haren, bloemwitte kleding en een houding, die de goden onbevreesd “goedemorgen” mag wensen – zo verscheen de wetenschapster Maria Scholl, gespeeld door Cox Habbema, voor een internationale raad, die tamelijk radeloos is, omdat ze telkens ruimteschepen kwijtraakt.”

Met bovenstaande tekst opende de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) van zaterdag 17 maart het bericht Anmutiger rauchen over Cox Habbema, de Nederlandse actrice die afgelopen vrijdag 70 jaar werd. In de genoemde scene steekt Habbema een sigaret op, die ze op bevel van een humorloze asthenische toekomstbureaucraat weer moet uitmaken.  Ze drukt haar sigaret uit en speelt meteen weer met een nieuwe. “Hoe moet je dan ook mooi, slim en crisisbestendig zijn als je niet mag roken”, staat er in het bericht.

Volgens de FAZ stamt deze scene uit de op drie na beste SF-film die ooit in een staat onder het verdrag van Warschau (Warschau-Vertrags-Staat) werd gedraaid. “De beide beste films zijn natuurlijk van Tarkowskij -, Hermann Zschoches “Eolomea” uit 1972.”

In het bericht komt de Duitse toneelschrijver Peter Hacks ter sprake, “met diens werken de uit Nederland stammende Cornelia ‘Cox’ Habbema enkele van haar grootste successen vierde.”

Cox Habbema was ook als regisseuse en als echtgenote van zijn filmster Eberhard Esche met Hacks verbonden. Einde jaren zeventig laat dichter/toneelrecensent André Müller sen. weten dat “Hacks Eberhard Esche en Cox Habbema overigens zeer prijst en meent dat alle toneelspelers er nooit aan toe kwamen om over iets anders te spreken dan over theater en de rollen. Maar die twee waren wel de beste.”

Het is daarom niet verwonderlijk dat Cox Habbema haar achternaam aan een klein Berlijns theatertje afstond, waarin vandaag de dag de Peter-Hack-Gesellschaft en Eulenspiegel Verlag opvoeringen organiseren.

Artikel over Cox Habbema in FAZ (€ 1,00 ).

Een Berlijnse Avond met Cox Habbema (door Vincent Kompier in NRC)

Theater Cox Habbema in Berlijn

2 reacties

  • Wist niet dat die nog leefde. Zag haar lang geleden in Hubert Lampo’s ‘De komst van Joachim Stiller’ Wel iemand om verliefd op te worden, wat ik dan ook prompt deed. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.