Amazon zet ook ook Europese uitgeverijen onder druk

bookGisteren schreef ik op dit blog nog over de vertragingstechnieken van Amazon in Amerika, vandaag lees ik op de website van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) dat Amazon in Europa precies hetzelfde doet.

In het vorige bericht ging het over de Amerikaanse uitgeverij Hachette, die de dupe is van Amazons vertragingstechniek. Amazon levert de boeken van deze grote New Yorkse uitgeverij expres met veel vertraging (2 tot 3 weken), omdat de internetgigant de boeken goedkoper wil inkopen.

De FAZ publiceert morgen een artikel waaruit blijkt dat Amazon ook hogere kortingen eist bij het Zweedse uitgeefconcern Bonnier, dat samenwerkt met bekende Duitse uitgeverijen zoals Ullstein, Piper, Berlin en Carlsen. Het gaat hierbij om de verkoop van E-Books. Om druk op Bonnier uit te oefenen worden sinds begin mei talrijke boeken van bij het concern horende uitgeverijen met lange levertijden verkocht, terwijl de boeken gewoon in voorraad zijn.

Amazon bevestigde op de navraag van Bonnier dat deze vertragingen samenhangen met de lopende onderhandelingen, aldus Ullstein uitgeefster Siv Bublitz tegenover de FAZ. Amazon wil dat de tot nu toe gebruikelijke kortingen van dertig procent voor E-Books verhoogd worden tot veertig tot vijftig procent.

Branchespecialisten zien hierin een poging van Amazon om de marktpositie op de E-Book markt veilig te stellen, een markt waar Amazon ook als uitgeverij actief is. Andere Duitse uitgeverijen zijn tot nu toe nog niet met dergelijke eisen geconfronteerd, aldus een rondvraag van de FAZ.

Bron: FAZ “Amazon blockiert Buchverlage in Europa

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.