Bestsellerauteurs tegen Amazon

amaOver de manier waarop Amazon niet alleen Amerikaanse maar ook Europese uitgeverijen onder druk zet, schreef ik al eerder op dit blog. Vandaag las ik in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de bestsellerauteurs Nele Neuheus en Daniel Kehlmann in de nieuwste uitgave van Focus kritiek uiten op de werkwijze van Amazon.

“Aanbevelingslijsten op de homepage van Amazon werden gemanipuleerd”, schrijft Neuhaus. Bovendien werden levertijden bewust verlengd en haar boeken ‘als gijzelaars in een strijd om macht en geld’ tussen Amazon en haar uitgeverij Ullstein – onderdeel van de Bonnier Groep – vastgehouden.

Amazon zou als doel hebben de auteurs direct aan het bedrijf te binden en de uitgeverijen uit te schakelen: “Op een duistere dag zal men waarschijnlijk alleen nog lezen kunnen wat Amazon heeft toegestaan.”

Monopolie
Ook Daniel Kehlmann is van mening dat Amazon probeert een monopolie-positie op de boekenmarkt te verkrijgen: “Op lange termijn neemt het businessmodel van Amazon het op de koop toe, ja, heeft het waarschijnlijk bewust tot doel, dat de uitgeverijen hun bezigheden niet meer kunnen voortzetten. Amazon zou dan goedkoop alle auteursrechten kunnen verwerven en de boeken zelf uitgeven. Volgens Kehlmann is het onbegrijpelijk dat de mededingingsautoriteiten niet reageerden.

Protestbrief
Steeds meer schrijvers in Duitsland sluiten zich aan bij het protest tegen de methoden van Amazon. Een open protestbrief aan Amazon-chef Jeff Bezos is momenteel al door 555 schrijvers en schrijfsters ondertekend. Dat liet de Duitse belangenvereniging voor schrijvers PEN weten.

Tot de (*15.08./12:00 uur) 555 ondertekenaars tot nu toe behoren Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek, Günter Wallraff, Nele Neuhaus, Ingrid Noll, Friedrich Ani, Manfred Bissinger, Tanja Dückers, Rebecca Gablé, Josef Haslinger, Dora Heldt, Bascha Mika, Sten Nadolny, Gerhard Ruiss, Asta Scheib, John von Düffel, Ferdinand von Schirach, Klaus Staeck, Ulrich Wickert, Meike Winnemuth, Juli Zeh en 535 anderen.

Lees hier de brief met de ondertekenaars eronder (PDF-87Kb)

LINKS
Süddeutsche Zeitung: Mehr als 500 deutschsprachige Schriftsteller gegen Amazon
Der Spiegel:  Preiskampf auf dem Buchmarkt: Deutschsprachige Autoren greifen Amazon an
Deutschlandfunk: Protestbrief gegen Amazon “Klar machen, was für kaltschnäuzige Leute dahinterstecken”
Focus: Autoren protestieren: “Amazon manipuliert Empfehlungslisten”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.