Berlijn, mekka van de craft beers

Craft Beer Award 2014Sinds 2004 biedt een brouwersvakschool in München de opleiding tot biersommelier aan. Dat zegt biersommelière Sylvia Kopp van de Berlijnse Beer Academy in het Duitse tijdschrift Flavour Magazin. Zelf kwam ze volgens het interview al vroeg in aanraking met het thema bier, omdat ze wilde weten waarom de soorten zo verschillend smaken en hoe de diverse aroma’s tot stand komen.

Is het juist dat de smaak de laatste jaren minder belangrijk was dan het levensgevoel? Die vraag stelt de interviewster van Flavour Magazin. ‘Helemaal juist’, vertelt Sylvia Kopp. ‘De brouwers hebben verleerd over bier te spreken of na te denken over nieuwe smaakrichtingen. Daarvoor in de plaats vloog al het geld in de marketing, in sponsoring of in het levensgevoel dat met het merk wordt bezorgd, niet met het bier. In Duitsland veranderde dit ongeveer drie jaar geleden door de opkomst van de craft beer beweging en dat vind ik klasse.’

Cultbrouwerij Mariendorf
De craft beers zijn in Duitsland inderdaad behoorlijk in opkomst. De Duitse media berichten graag over de ambachtelijk gebrouwde bieren en dan vooral over de craft beers in Berlijn. Dagblad Tagesspiegel schreef bijvoorbeeld over de komst van de Amerikaanse cultbrouwerij Stone Brewing. In juli was eigenaar Greg Koch persoonlijk in de hoofdstad om de komst van zijn brouwerij naar de voormalige gasfabriek aan de Lankwitzer Straße in stadsdeel Mariendorf aan te kondigen. In 2016 staat daar een groot complex met brouwerij, restaurant, merchandisingshops en een ‘Biergarten’. De Amerikaanse brouwer investeert maar liefst 25 miljoen dollar om vanuit Mariendorf de Europese markt te veroveren.

Promotievideo van cultbrouwerij Stone Brewing over de toekomst in Berlijn

Trend
Terug naar het interview. De biersommelière vertelt iets over het concept achter de craft beer beweging. ‘Craft beer is een reactie op de saaie eenheidssmaak uit de massaproductie. In de VS zorgde dat lichtgroene slootwater in blik er in de jaren ’80 al voor dat nieuwe ideeën ontstonden. Ondertussen zijn er daar nu zo’n 3.000 craft brouwers actief met het brouwen van een op-en-top karakteristiek bier met een stevige smaak. Enkele van die brouwers zijn in de laatste 20 tot 30 jaar uitgegroeid tot grote brouwerijen zoals Sierra Nevada, New Belgium of de Boston Beer Company met het merk Mark Samuel Adams. Ze brouwen echter nog steeds met hetzelfde karakter. In Duitsland is die beweging drie jaar geleden op gang gekomen en ontwikkelt zich momenteel in volle vaart’, aldus Sylvia Kopp.

Proeven
Craft Beer Award 2014Het interview vindt plaats in de Berlijnse Beer Academy, een plek waar diverse bieren worden geproefd en waar biercursussen worden aangeboden. Volgens Sylvia Kopp is er wat het proeven betreft geen verschil met het proeven van wijn: uiterlijk, aroma, de geur, mondgevoel – textuur, structuur, smaakontwikkeling, afdronk. ‘Aangezien veel bieren die wij kennen zeer bitter zijn door de hop, is de afdronk super belangrijk;  is die heel lang bitter of juist kort. Dat is ook de reden waarom we bij bier niet uitspugen zoals bij de wijn maar het doorslikken. Voor de rest is het dezelfde procedure, tussendoor is er brood en water om te neutraliseren’, aldus Kopp.

Een craft beer brouwerij in Berlijn Kreuzberg

Bij de selectie van bieren in de Beer Academy let de biersommelière altijd op de verschillende stijlen zoals een Lager, een Ale, een Oud Bier en een Berliner Weiße. Daarbij moeten ook alle kleuren vertegenwoordigd zijn, van blond tot barnsteen tot donker. ‘En natuurlijk de verschillende procenten – dan hebben we er ook een bier met een alcoholpercentage van 10% tussen zitten.’

Prijzen
Niet alleen op de Beer Academy wordt bier geproefd. In juni van dit jaar vond de eerste Craft Beer Award Deutschland plaats, georganiseerd door uitgeverij Meininger. Van de 250 uitkozen bierproducten werden er 84 met een medaille onderscheiden. Craft bierbrouwer van het jaar werd Camba Bavaria uit Truchtling. 13 van de 24 Camba Bavaria voorgestelde biersoorten ontvingen een medaille. Volgens organisator Dirk Omlor lag de kwaliteit van de bieren extreem hoog. ‘Het was brouwkunst van het allerhoogste niveau’, aldus Omlor. De volgende Meinings International Craftbeeer Award vindt op 3 en 4 maart 2015 plaats.

craftbeer2Festivals
De Global Association of Craft Beer Brewers organiseert jaarlijks het Global Craft Beer Festival in Berlijn. Dit jaar streden op 25 juli 68 internationale brouwers om de prijzen. In de categorie Indigenous beer won de Antwerpse Brouw Compagnie een gouden medaille met hun Seefbier.

Nederland, vertegenwoordigd met Vandestreek bier, viel buiten de prijzen. Vanuit België kwamen ook brouwerij De Hoorn, brouwerij Henricus en Vliegende Paard Brouwers naar Berlijn. Daarnaast vonden brouwerijen uit Duitsland, Brazilië, Kenia, Spanje, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Zwitserland, Israël, Ierland, de VS, Tsjechië, Finland, IJsland, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië hun weg naar de Duitse hoofdstad.

Berlin Craft Bier Fest, dat is de naam van een ander Berlijns craft beer festival dat dit jaar voor de eerste keer van start ging. Ruim 6.000 bezoekers bezochten de 11 Berlijnse craft beer brouwerijen. Biersommelière Sylvia Kopp van de Beer Academy organiseerde tijdens dit festival een Berliner Brauer Talk waarbij ze tekst en uitleg gaf rondom het thema craft beer.

Horeca
De craft beers zijn niet alleen verkrijgbaar in de vele biologische supermarkten, maar worden ook een in toenemend aantal bars en restaurants geserveerd. Eén daarvan is restaurant Das Meisterstück, dat zich heeft gespecialiseerd in de beste craft beers ter wereld. De filosofie van dit etablissement aan de Berlijnse Hausvogteiplatz is ‘genieten van bier, worst en brood op het hoogste niveau’. Om dit te kunnen bewerkstelligen werkt het restaurant o.a. samen met Braufactum, het bedrijf dat internationale craft beers op gelijke hoogte zet met uitgelezen wijnen.

Braufactum presentatie in een supermarkt

Smaak
Tot slot keer ik weer terug naar het interview met de biersommelière. De interviewster wil graag weten wat zij persoonlijk onder een goed bier verstaat. ‘Ik drink nog altijd waanzinnig graag pils, maar niet de mainstream pils, het moet iets zijn wat mij fascineert en verrast. Natuurlijk moet het vlekkeloos zijn, mag het geen brouwfouten hebben maar hoofdzakelijk hou ik van bieren uit particuliere brouwerijen, die echt moeite doen om creatief te brouwen en zo een geweldig hopprofiel leveren. Ik drink bijvoorbeeld nog altijd graag Schönramer Pils. Mijn absolute lievelingsbier is echter nog altijd Orval, een Belgisch bier.’

Media
Dit jaar verscheen in Der Spiegel een serie foto’s met Berlijnse craft beers en in het tweewekelijkse Berlijnse stadmagazine Zitty stond een uitgebreid artikel over de craft beers in Berlijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.