Jubileum val van de muur: sterrenkok Stefan Hermann kookt pikante Soljanka

Soljanka im GlasDRESDEN, 30 september 2014 (ks) Als op 9 november 2014 het 25-jarig jubileum van de val van de muur en daarmee de grensopening binnen Duitsland wordt gevierd, kijkt de hele wereld naar Duitsland. De dag waarop geschiedenis werd geschreven heeft voor veel mensen een speciale betekenis. Ook sterrenkok en ondernemer Stefan Hermann herinnert deze dag in 1989 als was het gisteren.

Soljanka
Toen via de radio plotseling bekend werd gemaakt dat de grens openging, werd dat in zijn toenmalige zaak spontaan met collega’s, gasten en buren gevierd. Destijds vermoedde nog niemand dat hij ooit in Dresden woonachtig zou zijn. Maar al snel bracht hij een kort bezoekje aan de nieuwe deelstaten. Daarbij leerde hij een gerecht kennen, waarvan hij in de loop der jaren meer en meer is gaan houden: een stevig gekruide Soljanka.

Jubileumuitgave
Special voor het grote jubileum heeft Stefan Hermann nu zijn persoonlijke Soljanka gecreëerd en opgenomen in het assortiment van zijn delicatessenzaak. De met verse ingrediënten en liefdevol met de hand bereidde soep wordt daar de hele maand november in weckpotten tegen een prijs van € 14,00 aangeboden. Een glazen weckpot bevat twee porties soep. Wie niet uit Dresden komt, kan de Soljanka ook online bestellen en thuis laten bezorgen.

Menu ‘Dag van de Duitse eenheid’
De Dresdenaren en de bezoekers van de stad hebben bovendien de mogelijkheid van 1 t/m 16 november in Hermanns tweede restaurant william te genieten van het menu Dag van de Duitse eenheid met Himmel un äd (hemel en aarde) als voorgerecht, Soljanka als tussengerecht, een Saksische Sauerbraten (vlees in azijn gemarineerd) als hoofdgerecht en – zoals het in Dresden hoort – een  ‘Eiereschecke‘ als dessert. Wie zelf graag kookt, die kan de creatie van Hermann natuurlijk ook zelf bereiden.

Het recept voor 4 personen

Ingrediënten
150 gram rundvlees
40 gram vleesworst
15 gram augurken in zuur
15 gram grote uien
100 gram verse, rode paprika
100 gram verse gele en groene paprika
120 gram vleestomaten
60 gram gepasseerde tomaten
150 ml vleesbouillon
10 gram paprikapoeder
5 gram zout
2 gram witte peper
15 kappertjes
Sap en schil van ½ citroen
10 ml raap- of zaadolie
20 gram crème fraîche

Bereiding
Ter voorbereiding het vlees, de vleesworst en de paprika in fijne reepjes, de augurken en tomaten in blokjes en de uien in ringen snijden.

Het vlees in hete olie even aanbraden. Daarna de uien toevoegen en kort, lichtjes bruineren. De tomaten erbij doen en met gepasseerde tomaten en de bouillon aanvullen. Circa een uur zachtjes laten koken. Reepjes paprika en augurken toevoegen, alles mengen en nog een keer circa 20 minuten lichtjes laten koken.

Paprikapoeder, sap en schil van de citroen en de kappertjes toevoegen. Naar believen met zout en peper kruiden. Bij het opdienen de crème fraîche serveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.