Uckerkaas uit Brandenburg

ucker2‘Uckerkaas’ staat er op een kaas in de vitrine van deze Q-Regio winkel in Berlijn Zehlendorf. De eigenaar en oprichter van de ‘Uckerkaas’ heet Pieter Wolters. In 1994 vertrok hij met zijn gezin uit Nederland naar het noordoosten van Brandenburg. In Bandelow bij Prenzlau zette de Groninger eerst zijn melkveebedrijf op poten en startte vervolgens met de kaasboerderij. Nu is hij al jaren succesvol met zijn ‘Bauernkäserei Wolters GmbH’.

Pieter Wolters

Pieter Wolters

Kwaliteit uit de regio
De verschillende soorten kaas worden op ambachtelijke wijze en met veel zorg en aandacht naar oud Nederlandse boerenrecepten bereid. Op de kaasboerderij met meer dan 500 koeien kunnen bezoekers vanachter een glazen wand zien hoe de kaas wordt gemaakt. Van dit gedeelte wordt vaak door schoolklassen gebruik gemaakt.

De Uckerkaas is o.a. verkrijgbaar in diverse Q-Regio-winkels. De Q staat voor het Duitse woord ‘Qualität’. Dus kwaliteit uit de regio. Deze serie Q-Regio-winkels met regionale producten van een hoge kwaliteit is door Pieter Wolters zelf in het leven geroepen. In 2005 mocht hij voor dat idee én de omzetting ervan de ‘Zukunftpreis Brandenburg van de industrie- en handelskamer Frankfurt (Oder) en de Märkischen Oder Zeitung in ontvangst nemen.

De eerste Q-Regio-winkel opende hij in Prenzlau. De vitrine van deze zaak ligt gevuld met kaas- en worstspecialiteiten uit de regio. Naast de vele soorten Uckerkaas uit Bandelow ligt er ook worst uit Kerkow, staan er flessen appelsap uit Lichtenhain en zijn er vruchten uit Boitzenburg verkrijgbaar. Ondertussen staan er ook Q-Regio-winkels in Potsdam, Templin en hier, in Berlijn Zehlendorf (naast station Schlachtensee).

Polen
De Uckermark grenst aan Polen. Dat behoort dus ook tot de regio. Daarom lagen in juni van dit jaar de producten uit de Uckermark in het winkelcentrum ‘Galeria Kaskada‘ van de Poolse stad Stettin. De belangstelling was groot. Met name de kazen, worsten en marmelades vielen goed in de smaak. Eerder dit jaar, in april, stelde de Uckermark voor de eerste keer haar producten in dat winkelcentrum voor in het kader van een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit Stettin, studierichting marketing. Het ging daarbij om de bekendheidsgraad van de Uckermark in Stettin.

Aan dat onderzoek deden 200 bezoekers mee.  ‘De resultaten laten zien dat we in Stettin altijd nog een inhaalbehoefte hebben’, zegt een van de onderzoekers. Slechts een derde van de bezoekers kende de Uckermark en het bijbehorende logo van de regio. Meer dan 60 procent van de ondervraagden zou regelmatig producten uit de Uckermark kopen als deze in Stettin te koop zouden zijn.

Louise Henriette
In 2009 trok de Uckerkaas veel aandacht tijdens de ‘Landesgartenschau’, omdat Pieter Wolters zijn nieuwe Uckerkaas Louise Henriette voorstelde. ‘Ik ben net als Louise Henriette van Nederland naar Brandenburg gekomen – alleen in 1995, meer dan 300 jaar later’, zegt Wolters. ‘Zij is een voorbeeld, omdat zij traditie en het moderne bij elkaar kon brengen’. Wolters zorgt met zijn kaas voor een smakelijke verbinding tussen Brandenburg en Nederland.

Melk en ijs
Onder de naam UckerEis verkoopt Bauernkäserei Wolters ook ijs. Behalve in de Q-Regio-winkels ligt UckerEis in een groot aantal REWE supermarkten in Berlijn. Tot slot is de Uckermelk vermeldenswaardig, al is het alleen al vanwege de naam. Deze Uckermelk is een soort energiedrankje en dorstlesser met de natuurlijke ingrediënten van melk maar met een gereduceerd vetgehalte. Naast pure wei bevat dit drankje pure vruchtensappen en vruchten. Kortom, liefhebbers van kaas komen ook in Berlijn en omgeving aan hun trekken met de Nederlands/Brandenburgse Uckerkaas.

Website Q—Regio: www.q-regio.de
Website Uckerkaas: www.uckerkaas.de
Website UckerEis: www.uckereis.de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.