Nederland bij winnaars EU-literatuurprijs

Boekenbeurs

Agora 06.10.2014 Opbouwdag (Foto: Peter Hirth)

Morgen om 10:00 uur worden de winnaars bekendgemaakt van de literatuurprijs van de Europese Unie. De prijsuitreiking vindt plaats op de ‘Frankfurter Buchmesse’ in Frankfurt. Dit jaar komen de laureaten uit 13 landen: Albanië, Bulgarije, Tsjechië, Griekenland, IJsland, Letland, Liechtenstein, Malta, Montenegro, Servië, Turkije, Groot-Brittannië en Nederland.

Deze Europese prijs voor de literatuur is de enige in deze vorm. ‘Hiermee worden de beste nieuwe talenten in Europese fictie  bekroond én de prijs biedt het publiek de mogelijkheid kennis te maken met auteurs uit verschillende landen’, aldus Androulla Vassilioi, EU-commissaris voor educatie, cultuur, meertaligheid en jeugd.

De prijs, die in 2009 in het leven werd geroepen, gaat jaarlijks naar diverse schrijvers uit diverse landen. De eerste Belgische winnaar was Peter Terrin, die in 2010 met zijn boek ‘De bewaker’ won. Een jaar later won de eerste Nederlandse schrijver Rodaan Al Galidi met ‘De autist en de postduif’. Vorig jaar sleepte België voor de tweede keer een prijs in de wacht. Isabelle Wéry won met ‘Marily désosée’.

De winnaars worden gekozen door vakkundige jurys uit de deelnemende landen. De coördinator voor de Nederlandse jury is de Vereniging van Letterkundigen met Jeroen Thijssen als voorzitter. De twee leden van de Nederlandse jury zijn Jeanette Wagenaar van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en Martijn David van de Groep Algemene Uitgevers (GAU).

Qua naam lijkt de EU-literatuurprijs erg op de ‘Europese Literatuurprijs‘, qua inhoud niet. De Europese Literatuurprijs is namelijk een jaarlijkse Nederlandse prijs voor de beste roman die in het voorgaande jaar uit een Europese taal in het Nederlands is vertaald.

Bij de EU-literatuurprijs is België dit jaar niet van de partij, Nederland wel. Wie de Nederlandse schrijver is, dat weten we morgen om 10:00 uur.

De EUPL (Europeon Union Prize for Literature) wordt dit jaar voor de eerste keer in Frankfurt uitgereikt. Voorheen vond de uitreiking altijd in Brussel plaats:

https://vimeo.com/81380151

http://www.euprizeliterature.eu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.