Belgische bijdragen aan 7e poëziefilmfestival in Berlijn

film2014Morgenavond om 20:00 uur gaat in het Berlijnse filmhuis Babylon het 7e Poetry Film Festival van start. Dit is het grootste, internationale platform voor korte films, die op gedichten zijn gebaseerd. Deze creatieve uitwisseling vindt om de twee jaar plaats. Een internationale jury bepaalt wat uiteindelijk de beste poëziefilms zijn. Dit jaar bestaat de jury uit Cornelia Klauß,  Alice lyons en Michael Roes.

Jury
Eerstgenoemde was lange tijd programmaleidster van filmhuis Babylon en is lid van de selectiecommissie van het internationale korte filmfestival Oberhausen en het documentairefestival DOK-Leipzig. Ze is auteur voor radiofeatures, dramaturge voor documentaires en uitgeefster van politieke reisboeken. Daarnaast levert ze journalistieke bijdragen voor zitty, taz, SFB en RIAS.

Alice Lyons is een dichteres en filmmaakster uit Paterson/New Jersey. Zowel haar gedichten als haar poëziefilms verschenen wereldwijd in bioscopen en galerieën. Haar poëziefilm The Polish Language (2009) ontving vele prijzen en waarderingen bij filmfestivals. Ze woont in het Ierse Sligo en werkt als freelance redactrice en curatrice.

Michael Roes is schrijver, dichter, dramaturg en filmmaker. Hij werkte als regie- en dramaturgassistent bij de Schaubühne Berlin en als gastprofessor in Boedapest. Voor zijn romans ontving hij in 1997 de literatuurprijs van de stad Bremen, voor zijn werk in 2006 de Alice Salomon Poetik Preis.

Taatske Pieterson
Het tweejaarlijkse Poetry Film Festival ging in 2002 van start. Onder de winnaars tot nu toe bevindt zich één Nederlandse inzending, afkomstig van kunstenares en filmmaakster Taatske Pieterson (1978), afgestudeerd aan de afdeling VAV van de Gerrit Rietveld Academie. In 2006 won ze met haar film One Person/Lucy de prijs voor experimentele filmpoëzie, geschonken door het Goethe-Institut.

Belgische bijdragen
Dit jaar ontving de organisatie van het festival 770 inzendingen uit 70 landen. De programmacommissie koos uiteindelijk 29 films, waaronder twee Belgische producties. Dat bewijst weer eens hoe cultureel België dezer dagen internationaal aan de weg timmert. De eerste Belgische bijdrage is afkomstig van Paul Bogaert, de Vlaamse dichter die dit jaar de Herman de Coninckprijs in de wacht sleepte en experimenteel filmmaker Jan Peeters. Hun stuk heet BACTERIA en behelst 2 gedichten. Het eerste gedicht onzekerheden 12 is van Paul Bogaert en afkomstig uit de bundel ‘Ons verlangen’, in 2013 uitgegeven door de Bezige Bij.

Het tweede gedicht ‘Een twee drie emmers…’ is nog niet eerder gepubliceerd. De Franstalige Belgische Émilie Mercier toont een 15 minuten durende animatiefilm van het gedicht Le lai du Bisclavret, geschreven door Marie de France (1154-1189), de eerste bekende Franse dichteres.

Bij de officiële opening van het festival zal de Noorse schrijver Øyvind Rimbereid acte de présence geven geven. De journaliste Shelly Kupferberg is als presentator van de partij. Op vrijdag 17 oktober om 19:30 in zaal 1  zal de Vlaamse inzending te zien zijn, de herhaling is een dag later om 16:30 uur in zaal 2. Volgens de festival-website is de Vlaamse inzending BACTERIA Engelstalig. De Franstalige inzending is op zaterdag 18 oktober om 19:00 uur zaal 1 te zien, de herhaling een dag later om 16:30 uur in zaal 2.

Website festival: http://www.literaturwerkstatt.org/de/zebra-poetry-film-festival/programm-2014-neu

7. ZEBRA Poetry Film Festival
Filmhuis Babylon
Rosa-Luxemburg-Straße 30
10178  Berlin
Toegang: €8,00

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.