De Berlijnse punten van Gault&Millau 2015

gm2015Traditioneel volgen enkele dagen na de uitreiking van de Michelinsterren de punten van de Gault&Millau, de andere beroemde gids met restaurantbeoordelingen. Het hoogste aantal punten bedraagt 20. In de geschiedenis van Gault&Millau werden die twee keer uitgedeeld: één keer aan ‘L’Auberge de L’Eridan’ van Marc Vryrat, inmiddels gesloten en één keer aan ‘Oud Sluis’ van Sergio Herman, eveneens inmiddels gesloten.

Crème de la Crème
Net als in de meeste andere jaren bedroeg ook dit jaar het hoogste aantal punten 19,5. Deze gingen naar Harald Wohlfahrt van restaurant ‘Schwarzwaldstube’ in Baiersbronn. Harald Wohlfahrt werd in 1980 chef-kok van dit restaurant, dat sinds 1992 tot vandaag de dag ook al 3 Michelinsterren heeft. Daarnaast heeft de ‘Schwarzwaldstube’ sinds 2005 jaarlijks 19,5 punten in Gault&Millau. Harald Wohlfahrt behoort dan ook tot de allerbeste koks ter wereld. Eveneens 19,5 punten gingen er voor de gids van 2015 naar Joachim Wissler van ‘Vendome’ in Bergisch Gladbach, Klaus Erfort van ‘GästeHaus’ in Saarbrücken en Helmut Thieltges van het ‘Waldhotel Sonnora’ in Dreis.

Berlijn
Gault&Millau riep ‘°Tim Raue’ (Mitte) uit tot het beste restaurant in Berlijn. De Berlijnse sterrenkok van het gelijknamige restaurant aan de Rudi-Dutschke-Straße kookte 19 punten bij elkaar. Daarna volgen Michael Kempf van ‘Facil’ (Tiergarten), Hendrik Otto van ‘Lorenz Adlon Esszimmer’ (Mitte) en Daniel Achilles van restaurant ‘Reinstoff’ (Mitte) met 18 punten. De Vlaamse sterrenkok Roel Lintermans van ‘°Les Solistes by Pierre Gagnaire’ (Charlottenburg) steeg naar 17 punten. Lintermans werd eerder dit jaar uitgeroepen tot de Berlijnse meesterkok van 2014. Eveneens 17 punten gingen naar Matthias Diether van ‘First Floor’ (Charlottenburg), Christian Lohse van ‘Fischers Fritz’ (Mitte), Marco Müller van ‘°°Rutz Weinbar’ (Mitte), Sonja Frühsammer van ‘Frühsammers’ (Grunewald), Sebastian Frank van ‘°Horváth’ (Kreuzberg) en Thomas Kammeier van ‘Hugos’ (Tiergarten).

16 en 15 punten
In Charlottenburg namen ‘Alt-Luxemburg’ en ‘Duke’ 16 punten in ontvangst. Restaurant ‘Markus Semmler’ in Wilmersdorf kreeg ook 16 punten, net als ‘Vau’ in Mitte en ‘Volt’ in Kreuzberg. Stephan Hentschel van ‘Cookies Cream’ (Mitte) steeg naar 15 punten. Volgens Gault Millau biedt ‘dit beste vegetarische restaurant van Duitsland verleidelijk lekkere combinaties in plaats van de gebruikelijke rauwheid van de groentekeuken.’ Cookies Cream geniet internationaal ook een hoog aanzien, omdat sterren als George Clooney en Robbie Williams hier hebben gegeten.  Eveneens 15 punten in Mitte kregen ‘Sra Bua by Tim Rau’ en ‘Pauly-Saal’. In Wilmersdorf kreeg ‘Bierbau’ 15 punten, net als ‘Esszimmer’ in Wannsee en ‘Carmens Restaurant’ in Eichwalde.

Restaurateur/patissier
Gerhard Retter en Christof Ellinghaus van ‘°Cordobar’ werden door Gault&Millau uitgeroepen tot “restaurateurs van het jaar”. Karina Appeldorn van restaurant ‘First Floor’ kreeg de titel “patissier van het jaar” toebedeeld

°Hierover verscheen eerder dit jaar mijn bijdrage in de rubriek Boule de Berlin van Culinair Ambiance
°°Hierover verschijnt in december mijn bijdrage in de rubriek Boule de Berlin van Culinair Ambiance

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.