Succesvol Belgisch toneelstuk nu ook in Nederland

Drukte voor de première in schouwburg de Veste in Delft

Drukte voor de première in schouwburg de Veste in Delft

“Het drama wil maar niet bij de strot grijpen” schreef een recensent van de Volkskrant en deelde ** uit bij zijn recensie van de première van ‘The Broken Circle Breakdown, featuring the Cover-Ups of Alabama’, die afgelopen zondag in Delft plaatsvond.

De man mag natuurlijk zoveel sterren uitdelen als hij zelf wil. Ik weet alleen niet of hij heeft zitten slapen, te veel heeft zitten nadenken of met een iPhone in de weer was tijdens de voorstelling. In ieder geval was het passender en eerlijker geweest als hij had geschreven “Het drama wil MIJ maar niet bij de strot grijpen”, want ik was als onafhankelijke recensent ook ter plekke en zag dat het publiek totaal in de ban van de voorstelling was en dat het toneelstuk zeer veel mensen bij de strot greep.

Essentieel bij een dergelijke voorstelling is dat je niet vooringenomen bent maar puur open staat voor alles wat er op het moment gebeurt als je de voorstelling ziet, hoe emotioneel het ook wordt. Niet denken maar voelen. Aan die belangrijke voorwaarde voldeed de recensent van De Volkskrant volgens mij niet. Hij dacht tijdens het kijken naar de voorstelling namelijk aan het originele Vlaamse stuk én aan de film die er van is gemaakt. Dat schrijft hij zelf in zijn eigen recensie. Hij was dus continue aan het vergelijken in plaats van waar te nemen wat er op dat moment voor zijn ogen en om hem heen gebeurde. Dat heeft hij allemaal niet echt waargenomen en zo ontstaat dus een dergelijke recensie, althans, dat vrees ik.

“De Volkskrant staat bekend om zijn azijn als het over cultuur gaat” mailde een kennis mij. Ik bekeek daarna ook andere bijdragen in de media en kwam tot de conclusie dat mijn kennis wel eens gelijk zou kunnen hebben. Het Parool schrijft over een hartverscheurende theaterervaring, NRC noemt het ‘een swingend stuk met een snik. Uiterst effectief, aanstekelijk en ontroerend’ en de Theaterkrant meldt dat het stuk ‘ontroert, het swingt, het schuurt’. De recensent van de Theaterkrant mag, net als de recensent van de Volkskrant, ook maximaal ***** geven. Hij deed wat ik ook gedaan zou hebben en gaf alle beschikbare vijf sterren aan deze bijzondere theatervoorstelling.

‘The Broken Circle Breakdown, featuring the Cover-Ups of Alabama’ trekt mijn aandacht, omdat ik betrokken ben bij de totstandkoming van de Duitstalige versie van het toneelstuk. Die is inmiddels af. Het ziet ernaar uit dat de Duitse première in Berlijn zal plaatsvinden. Zodra er meer nieuws is over het Duitstalige stuk, dan meld ik dat hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.