Hate Poetry: journalisten reageren ludiek op racisme

Hate-Poetry acteurs in actie. Foto: @ Thies Rätzke

Hate-Poetry acteurs in actie. Foto: @ Thies Rätzke

Sinds een paar jaar organiseren de journalisten Deniz Yücel (taz), Yassin Musharbash en Özlem Topçu ( Die Zeit), Özlem Gezer en Hasnain Kazim ( Der Spiegel) en Mely Kiyak (vrije publiciste bij o.a. Zeit-Online en taz) ‘Hate Poetry’ – lezingen, waarbij ze in de vorm van een poetry slam beledigende lezersbrieven voorlezen en het publiek over de domste en meest hatelijke brief laten stemmen. Dat lees ik vandaag in de Tageszeitung, beter bekend als taz.

Verder lees ik dat het geen ordinaire, vuile reacties zijn die ook journalisten met de achternaam Jansen of Smit (Müller of  Meier in het Duits) ontvangen. Nee, deze specifieke lezersbrieven en online-commentaren krijg je alleen als je Yücel, Topçu of Gezel heet, aldus het bericht in de taz.  De berichten zijn doordrongen van haat en toch onvrijwillig grappig – tenminste, als ze in deze show worden voorgelezen. Hate Poetry is volgens het bericht een anti-racistische, welhaast cathartische voorstelling en tegelijkertijd een avondvullende, satirische show.

Het idee van de voorstelling is afkomstig van de vrije journaliste Ebru Taşdemir, die het optreden samen met taz-redactrice Doris Akrap presenteert. Na meer dan 20 voorstellingen in heel Duitsland is Hate Poetry op vrijdag 19 december te gast in Dresden. Het is de primeur in deze stad.

Bij de ‘Hate-Poetry shows nodigen de journalisten het publiek telkens op de volgende wijze uit: ‘Als u merkt dat juist uw brief wordt voorgelezen, komt u dan op het podium en lees hem zelf voor’. Tot nu toe heeft nog niemand dit gedaan. De taz schrijft echter dat de mensen van Hate Poetry optimistisch zijn als het om Dresden gaat. ‘Iets moeten die Pegida-demonstranten toch voorheen al gedaan hebben en iets moeten ze toch ook doen tussen die maandag-demonstraties’, aldus het artikel.

De tekst sluit af met de mededeling dat er in Dresden graag met afkortingen wordt gewerkt. Daarom heeft de voorstelling in Dresden ook een afkorting, die tevens het motto is: #HAPOGEPEGIDA (HAte POetry GEgen PEGIDA)

Hate Poetry – #HAPOGEPEGIDA is een voorstelling van de taz in coöperatie met die Zeit en Scheune Dresden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.