ZDF start gedenkjaar 2015 met indrukwekkende serie

Vanaf 4 januari bij ZDF: "TANNBACH – Schicksal eines Dorfes". In beeld: Liesbeth (Nadja Uhl).©ZDF/Dusan Martincek

Vanaf 4 januari bij ZDF: “TANNBACH – Schicksal eines Dorfes”. In beeld: Liesbeth (Nadja Uhl).©ZDF/Dusan Martincek

“Er was geen ‘Stunde Null‘ (vroegste tijdstip waarop het Duitse leger op 8 mei 1945 capituleerde) maar we hadden de kans op een nieuw begin”, Richard von Weizsäcker op 8 mei 1985. “

“TANNBACH – Schicksal eines Dorfes” (TANNABACH – lot van een dorp) vertelt de levensverhalen van de bewoners in een klein plaatsje op de grens van Beieren en Thüringen. Ze behelzen de noodlottige momenten in het Duitsland direct na de Tweede Wereldoorlog, op weg naar de Duitse tweedeling.

Zondag 4 januari start de Duitse zender ZDF het nieuwe televisiejaar met een interessante driedelige serie. Het verhaal gaat van start op het moment dat de Tweede Wereldoorlog eindigt en vertelt over de geschiedenis van een dorp en zijn bewoners, gebaseerd op ware voorvallen en historische gebeurtenissen. Het zijn de verhalen van de in Tannbach woonachtige oorlogsgevangenen, deserteurs, nazi-opportunisten en vluchtelingen tijdens de laatste oorlogsdagen en hun poging de oorlog op wat voor manier dan ook te overleven.

Tannbach was na de oorlog in handen van de Amerikanen, later werd het deel van de Russische bezettingszone, totdat de grenzen opnieuw verschoven en het dorp uiteindelijk werd gedeeld. Volgens de ZDF vertelt de attractieve en zeer emotionele meerdelige serie hoe alles begon: vanaf de Duitse wortels in het Duitsland van de beide republieken na de oorlog, de DDR en de BRD in het westen. Historisch sluit de film daarbij aan op het oorlogsepos ‘Unsere Mütter, unsere Väter’ (Onze moeders, onze vaders). Tannbach is overigens ook de naam van het beekje, dat de grens vormde tussen de DDR en de BRD. De Amerikanen noemden het na de oorlog ook wel ‘little Berlin’ (bekijk hier historische foto’s op de website van het Deutsch-Deutsches Museum Mödlareuth)

Ook voor degenen voor wie het jaar 1945 heel ver weg ligt, biedt de serie een kijkje in een ver verleden, dat echter nog steeds een stempel drukt op het huidige Duitsland. Voor de mensen die de verhalen nog van hun ouders of grootouders kennen maakt de serie vele dingen begrijpelijker en voor de mensen die die tijd nog bewust hebben meegemaakt roept het herinneringen op en beelden die al lange tijd  bedolven waren.

In het gedenkjaar 2015 vertelt dit fantastische filmepos het verhaal over het ontstaan van de beide Duitse staten en brengt voor de toeschouwer grootse geschiedenis, aan de hand van kleine, menselijke ervaringen en belevenissen, heel dichtbij.

1e aflevering: ZDF – zondag 4 januari, 20:15 uur (klik om uitzending in archief te bekijken)
2e aflevering: ZDF – maandag 5 januari, 20:15 uur (klik om uitzending in archief te bekijken)
3e aflevering: ZDF – woensdag 7 januari, 20:15 uur (klik om uitzending in archief te bekijken)

Duitstalige website bij de serie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.