Eerste prijsuitreiking International Light Art Award

Foto's: © Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna

Foto’s:
© Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna

Feestrede: Prof. Dr. Peter Sloterdijk, presentatie: Katty Salié, ZDF-presentatrice

Prof. Dr. Peter Sloterdijk leidt met zijn feestrede Licht-Beweise – Philosophische Notizen zum Lob der Sichtbarkeit het thema van de avond in. Naast de bekendmaking van de ILAA-prijswinnaars en de voorstelling van de werken, volgt een inleiding in het internationale jaar van het licht door prof. Dr. Edward Georg Krubasik.

Op 22 januari wordt in Berlijn voor het eerst en in het openbaar de International Light Art Award (ILAA) uitgereikt, een lichtkunstprijs die veelbelovende kunstenaars en kunstenaressen, waarvan de werken richtinggevend zijn voor de verdere ontwikkeling van de lichtkunst, eert. Een zevenkoppige vakjury koos de drie finalisten, te weten het Keulse kunstenaarsduo artin Hesselmeier & Andreas Muxel (DE/A), de Chileense kunstenaar hedendaagse kunst Iván Navarro (USA) en de beeldhouwer Dirk Vollenbroich (DE) . Deze winnaars zullen van 25 januari tot 28 juni 2015 in het lichtkunstcentrum Unna hun bekroonde werken tentoonstellen.

JAN VAN MUNSTER: Ich [im Dialog] (2005) Sammlung des Zentrums für Internationale Lichtkunst Unna © www.frankvinken.com

JAN VAN MUNSTER: Ich [im Dialog] (2005)
Sammlung des Zentrums für Internationale Lichtkunst Unna
© http://www.frankvinken.com

De prijsuitreiking van de ILAA 2015 vindt plaats tijdens een feestelijke plechtigheid plaats in het ‘Haus der Berliner Festspiele’ en wordt begeleid door een discussie-evenement in coöperatie met het Monopol-Magazin. In de context van het door De UNESCO riep dit jaar uit tot ‘Internationaal jaar van het licht’ en in die context zal alles op die avond in het teken staan van licht en lichtkunst. Prof. Dr. Peter Sloterdijk houdt de feestrede. Het Centrum voor internationale lichtkunst ‘Unna’ en de RWE – stichting voor energie en maatschappij (bedrijfsstichting van energiebedrijf RWE, die onafhankelijk werkt) willen met de prijs tot een actieve dialoog over de toekomst van lichtkunst aanzetten.

De artistieke vormgeving van het lichtprogramma komt van Tobias Daemgen (RaumZeitPiraten), Jan Ehlen, Moritz Ellerich en wordt door Prof. Mischa Kuball van de Hogeschool voor de Kunst in Keulen ondersteund.

DE ILAA
De winnaar van de ILAA ontvangt een prijzengeld van 10.000 euro. Daarnaast worden de kunstenaars die als eerste, tweede en derde eindigden financieel ondersteund bij het realiseren van hun concepten, om deze in een vijf maanden durende tentoonstelling in het Centrum voor internationale lichtkunst Unna van januari tot en met juni 2015 te kunnen presenteren.

„The Future of Light Art“
25.01. – 28.06.2015
Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna

Traffic (Rendering) © Ivan Navarro

Traffic
(Rendering)
© Ivan Navarro

Das Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna
Het Centrum voor internationale lichtkunst Unna (Das Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna) – het wereldwijd enige museum dat is gespecialiseerd in de presentatie van lichtkunst – werd in 2011 opgericht. Het verenigt in de 10 meter onder de aarde gelegen koel- en opslagruimtes van de voormalige Lindenbrouwerij de belangrijkste internationale werken van de lichtkunst. Alle lichtkunstinstallaties werden speciaal voor de ruimtes ter plekke gemaakt, waaronder werken van James Turrell, Christian Boltanski, Ólafur Elíasson, Rebecca Horn, Li Hui, Joseph Kosuth, Brigitte Kowanz, Mischa Kuball, Christina Kubisch, Mario Merz, François Morellet, Stefan Reusse, Keith Sonnier en de Nederlandse kunstenaar Jan van Munster.

Light Art Award 2015

www.lichtkunst-unna.de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.