Sartres ‘Vuile Handen’ in Oostenrijk onder Nederlandse regie

Die schmutzigen Hände, Juergen Maurer, Tobias Voigt, Jan Walter c Nurit Wagner-StraussOp donderdag 23 januari ging in een uitverkochte zaal van het  Landestheater Niederösterreich in St. Pölten het theaterstuk Die schmutzigen Hände in première. Het publiek toonde zich na afloop laaiend enthousiast. De regie van deze Duitstalige versie van Jean Paul Sartres Les mains sales is in handen van de Nederlandse regisseuse Maaike van Langen.

De jonge Hugo blijft door zijn burgerlijke komaf een klein radertje in de communistische partij. Er heerst echter oorlog en Hugo is bereid voor zijn idealen te vechten en te sterven. Om zijn vastberadenheid te bewijzen dient niets minder dan een moord: hij wordt uitgekozen de partijsecretaris Hoederer, die door de actuele politieke situatie een alliantie met de reactionaire strijdkrachten nastreeft, te vermoorden. Samen met zijn vrouw Jessica wordt Hugo als secretaris bij Hoederer binnengeloodst. Aanvankelijk vastbesloten van zijn missie raakt hij meer en meer in de ban van Hoederer – de geplande moord  wordt telkens weer uitgesteld. Pas al Hugo reden heeft om te veronderstellen dat Jessica hem met Hoederer heeft bedrogen, brengt hij zijn opdracht ten uitvoer. Jaren later, weer in vrijheid, beroept Hugo zich erop enkel zijn bevelen te hebben uitgevoerd en niet uit persoonlijke motieven te hebben gehandeld. Alleen de situatie is ondertussen veranderd. Hoederer is gerehabiliteerd en Hugo tot persona non grata verklaard.

Als intellectueel in de Tweede Wereldoorlog zelf uitgesloten door actieve sabotagedaden in het verzet tegen de nazi’s, verwerkt de met een Nobelprijs onderscheiden Franse filosoof Jean-Paul Sartre zijn ervaringen in het in 1948 verschenen theaterstuk Les Mains sales (Vuile Handen). Met deze politieke thriller houdt Sartre zich ook met de universele vraag naar de onverenigbaarheid van politieke praktijken en morele integriteit bezig. Als afschrikkend voorbeeld komt daarbij naar voren hoe idealen en overtuigingen afhankelijk gemaakt worden van de dagelijkse politiek en en ook van persoonlijke emoties.

De Nederlandse Maaike van Langen was van 2002 tot 2009 regisseuse van het Nationale Toneel in Den Haag. Sindsdien is ze vaker in Duitstalige gebieden werkzaam. Ze leeft en werkt momenteel in Berlijn. Het decor is afkomstig van Raimund Orfeo, die bij gerenommeerde theaters in Oostenrijk en Duitsland heeft gewerkt. Die schmutzigen Hände is hun eerste gezamenlijke werk in het Landestheater Niederösterreich. Samen met het theaterensemble zal ook Juergen Maurer, langjarig lid van het Burgtheater-ensemble en bekend  van film en televisie, te zien zijn.

Via onderstaande link (ORF-Niederösterreich heute) het commentaar van Maaike van Langen op de Oostenrijkse televisie. Ze legt uit waarom oorlog voor veel mensen zo attractief is (minuut 1:10 – 1:30):

ORF-Niederösterreich heute


Zaterdag 31 januari, 16:00 uur
Vrijdag 13 februari, 19:30 uur
Zaterdag 14 februari, 19:30 uur
Woensdag 18 februari, 19:30 uur
Vrijdag 27 maart, 19:30 uur

Landestheater Niederösterreich
Rathausplatz 11
3100 St.Pölten
https://www.landestheater.net/spielzeit/14-15/die-schmutzigen-haende


Dinsdag 24 februari, 19:30 uur
Woensdag 25 februari, 19:30 uur

Gastspiel im Stadttheater der Bühne Baden
Theaterplatz 7
2500 Baden bei Wien
https://www.buehnebaden.at/spielplan-und-karten/58-die-schmutzigen-haende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.