Literatuur in de S-Bahn

Foto: © A. Stavin. Uitzicht over de S-Bahn-Ring vanaf de Berlijnse 'Funkturm'

Foto: © A. Stavin. Uitzicht over de S-Bahn-Ring vanaf de Berlijnse ‘Funkturm’

Literatur auf dem Ring’ ofwel ‘literatuur op de ring’ is de naam van een veelzijdig kunstproject. Op zaterdag 7 februari zullen meerdere schrijvers van verschillende nationaliteiten 24 uur lang online schrijven en wel in het openbaar vervoer, namelijk in de Berlijnse S-Bahn (lijn Ringbahn).

De teksten worden geschreven in het Duits, Frans en Italiaans. De teksten zullen live op internet te lezen zijn en kunnen op die plek van commentaar worden voorzien. Volgens de organisatoren zullen rondom deze literaire uitdaging ook nog enkele verrassingen opduiken. Die zijn te ontdekken via de Facebook pagina Zèbre sur la langue.

Wie doen ermee? Allereerst de Belgische schrijver Nicolas Ancion. Deze in 1971 in Luik geboren schrijver is deze maand ook één van de maandelijkse gasten in het Literarisch Colloquium Berlin. Uit Frankrijk komen de schrijvers Neil Jomunsi en Amélie Vrla, uit Italië Nicoletta Grillo en uit thuisland Duitsland Robert Klages, Patrick WEH Weiland en Nikita Afanasjew.

De drie initiatiefneemsters van dit project stammen uit de culturele vereniging Un zèbre sur la langue. Een van hen is Myriam Louviot die in 2003 haar moederland Frankrijk verliet en sinds die tijd tussen Dakar, Genève en Berlijn pendelt. Ze is sinds haar kinderjaren al verslaafd aan verhalen. Dat was de reden waarom ze literatuur en kunstgeschiedenis studeerde. Ze promoveerde in 2010 op het onderwerp postkoloniale literatuur.

De Italiaanse Barbara Bernardi studeerde film en videoregie in Milaan en Londen. In Italië werkte ze o.a. als hoofd van televisieprogramma’s over muziek en kunst. Ze produceerde ook video’s en installaties voor theater en tentoonstellingen. In 2011 draaide ze met Fausto Caviglia de documentaire Ciao Italia.

Tot slot is daar nog de Franse kunstenares Béatrice Nicolas, die sinds 1988 in Berlijn leeft maar wel met een regelmatig oponthoud op een Bretons eiland. Haar tijd deelt ze in met tekenen en schilderen, ze leest graag en neemt regelmatig aan tentoonstellingen en artistieke of literaire projecten tussen verschillende locaties, talen, disciplines en mensen deel. Het zoeken naar de dynamiek daartussen, waar afscheiding, confrontatie en binding elkaar ontmoeten, is een belangrijk onderdeel bij haar artistieke werk.

Meer informatie over dit project: https://literaturaufdemring.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.