Tentoonstelling internationale kunstbeweging ZERO

Martin-Gropius-Bau museum in Berlijn

Martin-Gropius-Bau museum in Berlijn

Herman de Vries vertegenwoordigt Nederland op de Venetiaanse Biënnale 2015. Dat las ik op de blog van Wim Noordhoek, die de Schiedamse tentoonstelling van hem bezocht en daarvan verslag doet. De Vries is inmiddels 80 en stamt uit de Nederlandse nul-beweging, net als Armando, Jan Henderikse, de inmiddels overleden Henk Peeters (8 december 1925 – 13 april 2013) en Jan Schoonhoven (26 juni 1914 – 31 juli 1994). Werken van deze schilders hangen vanaf 21 maart 2015 in Berlijn tijdens de tentoonstelling ZERO in het Martin-Gropius-Bau museum.

Ook zijn er werken te zien van de Belgische kunstenaars Paul Van Hoeydonck, Jef Verheyen (6 juli 1932 – 2 maart 1984) en Walter Leblanc (26 december 1932 – 14 januari 1986), die lid was van de internationale beweging Nouvelle Tendance (1961-1968).

Het is de eerste keer dat in de Duitse hoofdstad een grote collectie hoofdwerken van deze internationale beweging (1957-1967) tentoongesteld wordt. Tegelijkertijd is het voor de ZERO Foundation in Berlijn met circa 200 werken de tot nu toe meest omvangrijke ZERO-tentoonstelling sinds het bestaan van de beweging. De tentoonstelling loopt tot 8 juni 2015.

Het idee van een absoluut nieuw begin in de kunst na de Tweede Wereldoorlog viel in goede aarde bij veel enthousiaste aanhangers. Een nieuw gewonnen vrijheid met het oog op materiaal leidde ertoe, dat de thema’s licht, ruimte, beweging, reflectie, vibratie, structuur en kleur heterogene vormen aannamen. De tentoonstelling laat zien hoe licht in media zoals schilderkunst, kinetische kunst, installaties, performances, films en publicaties werd ingezet.

In het kader van deze tentoonstelling biedt het openbare begeleidingsprogramma DYNAMO – naast de esthetische ervaring met de ZERO-werken in de tentoonstelling – een zintuiglijke toegang  tot kunst en cultuur. Een wetenschappelijk symposium, in samenwerking met de Academie van de Kunsten (Akademie der Künste), wordt door zintuiglijk-esthetische programma’s met muziek, film, dans en poëzie geflankeerd. De krant DYNAMO read met bijdragen van kunstenaars, theoretici, architecten en musici slaat een brug tussen de naoorlogse avant-garde naar onze tijd. De krant DYNAMO verschijnt eenmalig en zal o.a in het museum en bij de bijhorende evenementen verkrijgbaar zijn. Het begrip ‘Dynamo’ gebruikten de ZERO-kunstenaars als symbool voor de artistieke energie, die ze de naoorlogse maatschappij wilden meegeven.

De deelnemende kunstenaars: Arman† (F – USA), Armando (NL), Bernard Aubertin (F) ,Hermann Bartels (D),  Robert Breer (USA), Kilian Breier (D), Pol Bury† (B), Enrico Castellani (I), Gianni Colombo† (I),  Dadamaino† (I), Lucio Fontana† (I),  Hermann Goepfert† (D), Gotthard Graubner† (D), Hans Haacke (D),  Jan Henderikse (NL), Oskar Holweck† (D), Paul Van Hoeydonck (B), Yves Klein† (F), Yayoi Kusama(JP),  Walter Leblanc† (B), Adolf Luther† (D), Heinz Mack (D), Piero Manzoni† (I), Almir Mavignier (BRA) , Christian Megert (CH),  Francois Morellet (F), Henk Peeters† (NL), Otto Piene† (D), Uli Pohl (D),  Dieter Roth† (D), Niki de Saint Phalle† (F),  Hans Salentin† (D),  Francesco Lo Savio† (I),  Jan Schoonhoven† (NL), Jésus Rafael Soto† (VEN), Daniel Spoerri (RO), Jean Tinguely† (CH), Günther Uecker (D), Jef Verheyen† (B),  Herman de Vries (NL) en Nanda Vigo (I) – bijeengebracht door Daniel Birnbaum, Dirk Pörschmann, Margriet Schavemaker en Mattijs Visser.

 

21 maart – 8 juni 2015
Openingstijden: woensdag t/m maandag 10:00 – 19:00 uur
Dinsdag gesloten

Entree:
Los ticket € 11,00 / korting € 8,00
Groepen (vanaf 5 personen), € 8,00 p.p.
Entree gratis onder 16 jaar

Museum Martin-Gropius-Bau
Niederkirchnerstraße 7
10963  Berlin
Tel +49 30 254 86-0
Fax +49 30 254 86-107
post@gropiusbau.de

WEBSITE TENTOONSTELLING (D)

5 reacties

 • Dat kan ik alleen maar bevestigen…

 • Wat vreemd dat de enige 2 nog levende oprichters van de Nederlandse zero kunstenaars, Jan Henderikse en Armando niet in de lijst met deelnemende kunstenaars voorkomen. Herman de vries leeft natuurlijk ook nog, maar die hoort dacht ik niet tot de oprichters van de nul beweging in Nederland. Snap jij het?

  • Bedankt voor de reactie. Mijn antwoord: nee, eerlijk gezegd niet. Deelname van de nog levende oprichters van de nul beweging in Nederland Jan Henderikse en Armando ligt inderdaad meer voor de hand dan deelname van Herman de Vries. Nu ben ik wel nieuwsgierig waarom Henderikse en Armando niet van de partij zijn. Ik zal de organisatie vandaag of morgen per brief vragen of ze hebben overwogen om de werken van Jan Henderikse en/of Armando op te nemen. Het eventuele antwoord plaats ik dan in ieder geval hier en ter aanvulling bij het bericht zelf.

  • Vandaag heb ik even ‘grondig onderzoek’ gedaan en ontdekt dat Armando en Jan Henderikse wél vertegenwoordigd zijn. De lijst met deelnemende kunstenaars op de website is namelijk niet compleet, vandaar dat er staat ‘Teilnehmende Künstler sind u.a.’ (deelnemende kunstenaars zijn o.a.).

   Ik pas mijn artikel aan en kan alvast verraden welke kunstenaars vertegenwoordigd zijn: Arman, Armando, Bernard Aubertin ,Hermann Bartels, Robert Breer, Kilian Breier, Pol Bury, Enrico Castellani , Gianni Colombo, Dadamaino, Lucio Fontana, Hermann Goepfert, Gotthard Graubner, Hans Haacke, Jan Henderikse, Oskar Holweck, Paul Van Hoeydonck, Yves Klein, Yayoi Kusama, Walter Leblanc, Adolf Luther, Heinz Mack,, Piero Manzoni, Almir Mavignier , Christian Megert, Francois Morellet, Henk Peeters, Otto Piene, Uli Pohl, Dieter Roth, Niki de Saint Phalle, Hans Salentin, Francesco Lo Savio, Jan Schoonhoven, Jésus Rafael Soto, Daniel Spoerri, Jean Tinguely, Günther Uecker, Jef Verheyen, Herman de Vries en Nanda Vigo – bijeengebracht door Daniel Birnbaum, Dirk Pörschmann, Margriet Schavemaker en Mattijs Visser.

   De lijst met namen is afkomstig van het Duitse kunstmagazine Art: http://www.art-magazin.de/blog/2015/01/21/zero-in-berlin-martin-gropius-bau/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.