Tel Aviv Museum of Art visits Berlin

Pablo Picasso: Torso of a Woman, 1953. © Succession Picasso / VG Bild-Kunst, Bonn 2015. Photo Avraham Hay

Pablo Picasso: Torso of a Woman, 1953. © Succession Picasso / VG Bild-Kunst, Bonn 2015. Photo Avraham Hay

27 maart 2015 – 21 juni 2015

Naar aanleiding van 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de Duitse Bondsrepubliek (officiële jubileum website) stuurt het Tel Aviv Museum of Art voor de eerste keer meesterwerken naar Berlijn.  De nadruk in de tentoonstelling ligt op de moderne kunst en wordt aangevuld door hedendaagse mediakunst uit Israël.

De artistieke stromingen van de 20e eeuw zijn vertegenwoordigd door schilderijen, sculpturen en grafische vormgeving. Er zullen werken te zien zijn van Alexander Archipenko, Max Beckmann, Marc Chagall, Edgar Degas, Erich Heckel, Alberto Giacometti, Wassily Kandinsky, Jackson Pollock, Ludwig Meidner, Pablo Picasso, Mark Rothko, Egon Schiele en Lesser Ury. De klassieke meesters worden contrasterend tegenover de videowerken en installaties van de kunstenaars uit Israël geplaatst.

Als geheel weerspiegelt de tentoonstelling alle belangrijke stromingen van de figuratieve en abstracte kunst van de 20e eeuw. Hiertoe worden ook de hedendaagse tendensen in de video- en installatiekunst gerekend waaronder werken van kunstenaars als Yael Bartana, Guy Ben-Ner, Nevet Yitzhak, Nira Pereg en Michal Helfman, die zich met persoonlijke, sociale en politieke thema’s bezighouden. De dialoog tussen klassieke moderne kunst en hedendaagse Israëlische kunst beslaat alle ruimtes en is deel van het concept dat de curatoren van de tentoonstelling – Suzanne Landau, Irith Hada, Ellen Ginton en Raz Samira – hebben bedacht.

Wassiliy Kandinsky: Murnau, Landscape with Green House, 1909. © VG Bild-Kunst, Bonn 2015

Wassiliy Kandinsky: Murnau, Landscape with Green House, 1909. © VG Bild-Kunst, Bonn 2015

Het Tel Aviv Museum of Art werd in 1932 opgericht door de toenmalige burgemeester van Tel Aviv, Meir Dizengoff, en wel in zijn privéhuis aan de Rothschild-Boulevard. Oprichtingsdirecteur was de Berlijnse kunsthistoricus Karl Schwarz. Hij leidde het Tel Aviv Museum of Art van 1933 tot 1947 en bezocht kunstenaars en belangrijke verzamelaars om ze naar werken voor het nieuwe museum te vragen.

Vandaag de dag bevat de verzameling werken van alle belangrijke stijlrichtingen uit de 20e eeuw, van het impressionisme via het Duitse expressionisme tot de verschillende vormen van geometrische abstractie en het surrealisme; daaronder vallen zowel de vertegenwoordigers van de Europese informele schilderkunst alsook die van het Amerikaanse abstracte expressionisme en de popart.

De verzameling omvat vroege werken van de Russische avantgarde-kunstenaar Alexander Archipenko, gemaakt tussen 1908 en 1921; schilderijen van Marc Chagall, meesterwerken van Wassily Kandinsky; werken uit verschillende perioden van Pablo Picasso; belangrijke werken van Mark Rothko en Jackson Pollock én werken van Israëlische kunstenaressen en kunstenaars. Het merendeel van de verzamelingen stamt uit schenkingen van kunstenaars, mecenassen en donateurs. De bestanden worden aangevuld met werken en verzamelingen van geëngageerde verzamelaars en vrienden uit de hele wereld.

Max Ernst: The Bewildered Planet, 1942. © VG Bild-Kunst, Bonn 2015 / Photo Avraham Hay

Max Ernst: The Bewildered Planet, 1942. © VG Bild-Kunst, Bonn 2015 / Photo Avraham Hay

Het Tel Aviv Museum of Art beschikt momenteel over drie gebouwen en toont jaarlijks maximaal 30 tentoonstellingen, die worden georganiseerd binnen de afdelingen Israëlische kunst, moderne en hedendaagse kunst, grafische werken en tekeningen, fotografie, architectuur en design alsook oude meesters.

De in het Berlijnse Martin-Gropius-Bau getoonde tentoonstelling van het Tel Aviv Museum of Art is een belangrijk onderdeel van het programma ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de diplomatische betrekkingen tussen Israël en de Duitse Bondsrepubliek. Deze begonnen op 12 mei 1965.

De tentoonstelling „Tel Aviv Museum of Art visits Berlin“ wordt mogelijk gemaakt door de genereuze ondersteuning van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, afdeling voor Wetenschap en Cultuur én door de vriendelijke ondersteuning van de Duitse minister van Cultuur en Media.

27 maart – 21 juni 2015
Woensdag – maandag 10:00 – 19:00 uur

Website museum

Lesser Ury: Holstein Switzerland, 1908. Photo Elad Sarig

Lesser Ury: Holstein Switzerland, 1908.
Photo Elad Sarig

Entreeprijzen
10 € / korting 7 €, groepen (vanaf 5 personen) p.p. 7 €
Entree gratis tot 16 jaar
Combitickets tegen gereduceerde prijs aan de kassa verkrijgbaar
Online-tickets: www.gropiusbau.de/tickets

Catalogus
Verschenen bij Prestel Verlag
Prijs in de tentoonstelling: 25 euro

Rondleidingen
Openbare rondleidingen
Zondags, 15 uur (zonder aanmelding)
3 € plus entree p.p. 7 €
Aangemelde rondleidingen
Voor groepen: rondleidingen in de Duitse taal (60 min.)
Volwassenen: 60 € plus entree p.p. 7 €
Schoolklassen: 45 € plus entree p.p  5  €, entree gratis tot 16 jaar
Rondleidingen in andere talen plus 10 €
Lunchrondleidingen:
woensdag 13 uur
1.4., 6.5., 3.6.2015

Een kijkje in de nieuwe vleugel van het Tel Aviv Museum of Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.