Natuur met Nederlands tintje in Potsdam

buismannOp 29 maart ging in Kunsthaus Potsdam de tentoonstelling Natur van de Nederlandse beeldhouwer en conceptueel kunstenaar Sjoerd Buisman van start. De vernissage werd luister bijgezet door de Nederlandse schrijver en filmmaker Cherry Duyns. De werken van de Nederlandse kunstenaar zijn nog tot en met zondag 10 mei te bewonderen.

Sjoerd Buisman is gefascineerd door de groei van bomen en planten. Sinds de jaren ’70 experimenteert hij met natuurvormen en gebruikt deze als materiaal voor zijn sculpturen en Land art projecten. Met zijn artistieke methoden onderzoekt hij botanische vormen, groeiprocessen en de inherente wetmatigheden. In dat kader toont hij onder andere het aanpassings- en weerstandsvermogen. Daarmee opent de kunstenaar de blik op de grenzen tussen artefact en natuurvorm – op grote en kleine schaal.

De bandbreedte van zijn werk gaat van grote projecten met 250 berkenbomen of een 50 meter lange wand met pijnbomen tot moderne van takjes afgeleide fractalen. Vooral de dynamische spiraalvorm is een motief dat altijd weer in zijn werken terugkeert. De kunstenaar ontdekte dit botanische fenomeen in het midden van de jaren 80 tijdens zijn tochten door Venezuela, Indonesië en de Filipijnen.

De kern van zijn betonnen en bronzen sculpturen ligt in het in de natuur gevonden geometrische vocabulaire en de daaruit ontwikkelde grafische structuur, die de gevonden en gegroeide vormen daarmee duurzaamheid verlenen.

In 2003 ontving Sjoerd Buisman de A. Roland Holst-Penning-Prijs voor zijn hele oeuvre. Werken van de Nederlandse kunstenaar zijn te vinden in internationale verzamelingen, sculptuurparken en in de openbare ruimte, onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterloo, de Städtische Galerie in het Lenachhaus in München en in het Sztuki  Museum in Warschau.

Website Sjoerd Buisman

Sjoerd Buisman op Wikipedia

KunstHaus Potsdam
Sjoerd Buisman – ‘Natur’
29/03/2015 – 10/05/2015
Ulanenweg 9
14469 Potsdam
Web: http://kunstverein.kunsthaus-potsdam.de

Openingstijden:
Dinsdag 11- 15 uur, woensdag, donderdag, vrijdag 11- 18 uur
Zaterdag en zondag 12- 17 uur en na afspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.