De politiek heeft zijn langste tijd gehad

shutterstock_184498334Het is achteraf altijd eenvoudiger vast te stellen hoe een samenleving zich naar een ander soort samenleving ontwikkelde. Het is niet zo gemakkelijk vast te stellen dat we altijd, iedere dag, op een nieuw tijdperk afstormen, of we nu willen of niet. Het lastige is dat de verandering niet plotsklaps plaatsvindt, zoals de bekende donderslag bij heldere hemel. Dat er momenteel een verandering gaande is, daar lijken veel mensen het wel over eens te zijn.

Eind jaren ’90 verheugde ik me op het eerste paarse kabinet, enkel en alleen vanwege het feit dat links (PvdA) en rechts (VVD) een samenwerking aangingen. Al snel bleek dat de samenwerking geveinsd was, omdat beide partijen aan de macht wilden zijn. Vandaag de dag zie je hetzelfde gebeuren. Neem je het woord samenwerken serieus, dan werk je met elkaar, met vereende krachten en gemeenschappelijk aan eenzelfde taak, aldus de letterlijke betekenis. De politieke partijen lijken ook eenzelfde taak te hebben, namelijk machtsbehoud. Dat stond echter niet als prioriteit in het verkiezingsprogramma en ik vraag me af, waarom we met lede ogen moeten aanzien hoe dit absurde politieke circus telkens weer wordt opgevoerd, terwijl de wereld her en der flink in brand staat.

Ik vraag me dit af, omdat de leden van de linkse partijen en de leden van de rechtse partijen hun standpunten als dé oplossing voor een goed, gezond functionerende samenleving beschouwen. Vaak zijn het aloude linkse (grotere rol overheid in maatschappelijk leven) en rechtse (beperkte rol overheid in maatschappelijk leven) standpunten die een gezonde samenwerking onmogelijk maken.

Ik pleit voor een regering, gekozen op basis van deskundigheid

Ik pleit voor een regering, gekozen op basis van deskundigheid. Deskundigen en specialisten zijn het ook niet altijd met elkaar eens, maar door hun gedegen vakkennis kunnen ze oplossingen voordragen waar politici waarschijnlijk nooit bij stil hebben gestaan, omdat het niet bij de gedachte van de achterban past. Dat is nu nog essentieel bij het nemen van een politiek besluit. Daarnaast speelt de kans op machtsverlies een grote rol en dat zou niet zo mogen zijn. Laat het volk de beste deskundigen, de beste vakmensen kiezen die niet geïnteresseerd zijn in politieke macht, maar in een gezondere samenleving, wereldwijd. Laat de allerbeste mensen van elk vakgebied met elkaar van gedachte wisselen. Een neutrale persoon, een soort scheidsrechter, is in mijn visie de woordvoerder van Nederland. Hij of zij vertegenwoordigt de standpunten van de diverse vakgebieden, die nu nog ministeries worden genoemd.Het klinkt simpel, maar waarom zou eenvoud niet kunnen werken?

Kernpunt is dat het huidige politieke stelsel zo snel mogelijk verdwijnt. Links en rechts, dat zijn handige begrippen in het verkeer om ongelukken te voorkomen. Alfa en bèta zijn bijzonder vruchtbaar als ze elkaar aanvullen en ondersteunen. In de politiek dienen links en rechts plaats te maken voor gezond verstand en vakkennis, want daarmee kom je verder dan het krampachtig proberen een linkse of rechtse meerderheid te behouden.  Daarmee is een verandering mogelijk, een verandering waar iedereen de mond van vol heeft, maar waarbij de bereidheid risico te nemen of moed te tonen, bijvoorbeeld door het beroep van de traditionele politicus op te heffen, vaak volledig ontbreekt.

Als het huidige politieke stelsel eenmaal tot het verleden behoort, zullen ook de media een andere rol vervullen dan voorheen. Ze vliegen elkaar niet meer traditioneel getrouw in de haren, maar zijn bereid op mondiaal niveau te ageren, naar oplossingen te zoeken voor iedereen die op deze planeet leeft, door mondiaal samen te werken en grenzen en traditionele regeringsleiders te trotseren. Internet is hiervoor een ideaal hulpmiddel, dat nog veel beter ingezet kan worden dan tot nu toe.

UPDATE 9 maart 2020
Vijf jaar geleden schreef ik bovenstaand stukje. Nu is het tijd om daadwerkelijk een organisatie op poten te zetten die geen politiek bedrijft, maar wel de functies van ministeries zou kunnen overnemen. Daarom ga ik me dit jaar bezighouden met het samenstellen van een oproep om personen bij elkaar te krijgen die ervaring hebben met het op poten zetten van organisaties én wetenschappers/vakmensen die bereid zijn mee te werken deze organisatie op te bouwen.

Later meer, eerst moeten we zonder deze organisatie alles op alles te zetten om met zo min mogelijk verlies, op wat voor gebied dan ook, de huidige corona-pandemie het hoofd te bieden.

One comment

  • Mee eens! Ik vind het ook altijd bijzonder vreemd dat een minister de ene legislatuur minister van sport is om dan de volgende keer die van financiën te worden, om maar iets te zeggen. Hoe ongeloofwaardig kan je zijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.