Mea de Jong wint filmprijs in Babelsberg

Mea de Jong (Foto: Filmuniversität Babelsberg KONRAD WOLF

Mea de Jong (Foto: Filmuniversität Babelsberg KONRAD WOLF)

De Nederlandse actrice en filmmaakster Mea de Jong (20-01-1988), dochter van de Nederlandse regisseur Ate de Jong, won op 26 april met haar film If mama ain’t happy, nobody’s happy de eerste prijs voor de beste korte documentaire tijdens het 44e internationale studentenfilmfestival Sehsüchte in Potsdam.

“We onderscheiden een krachtige film zonder veel franjes die de macht van de camera soeverein en reflecterend gebruikt om een verrassend verhaal te vertellen en de toeschouwer onverwacht intens emotioneel raakt.”

Zo luidt de eerste zin van het juryrapport, waarin ook de dramaturgie van de 24 minuten durende documentaire als ‘grandioos eenvoudig’ wordt geloofd. Vervolgens staat er: “Waarom, zo vraagt filmmaakster Mea de Jong aan haar hoofdrolspelers voor de lopende camera, brengen de vrouwen van mijn familie sinds vier generaties hun leven zonder de vader van hun kinderen door? De filmmaakster gebruikt de camera heel bewust als katalysator voor gesprekken, die anders niet waren ontstaan. Daarbij is ze moedig genoeg haar machtspositie achter de camera op te geven en ook zelf een ondervraagde persoon te worden. In slechts enkele minuten tijd ontstaat zo, niet op de laatste plaats door de zeer gereduceerde filmische middelen, een verbazend grote intimiteit met de protagonisten, zonder dat de toeschouwer daarbij in de rol van voyeur wordt gedrongen.”

Sehsüchte is het grootste internationale studentenfilmfestival van Europa. De prijzen worden beschikbaar gesteld door diverse organisaties. Mea de Jong won 2.500 euro, afkomstig van de Klaus-Dieter Müller Stiftung. Het festival wordt georganiseerd door masterstudenten mediawetenschappen en vele helpers van andere studierichtingen van Konrad Wolf, de eerste filmuniversiteit van Duitsland.

De locatie in Babelsberg, het grootste stadsdeel van Potsdam en internationaal bekend als mediastad Babelsberg,  is de perfecte ontmoetingsplaats voor een nieuwe, internationale generatie filmmakers, filmstudenten, filmliefhebbers en gevestigde filmproducenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.