Crisis op Duitse boekenmarkt

boekwinkelEen tekort aan bestsellers en aanhoudende structuurproblemen: de winsten op de Duitse boekenmarkt lopen verder terug, maar de traditionele boekhandel triomfeert.

Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) in een stuk met de titel De bestsellers ontbreken. Volgens de FAZ slinkt de omzet op de Duitse boekenmarkt nog steeds. In de gehele branche daalde de winst met 2,2 procent bij een omzet van 9,32 miljard euro. De Börsenverein des Deutschen Buchhandels (deze vereniging van het boekenvak organiseert o.a. jaarlijks de Frankfurter Buchmesse en vertegenwoordigt in de boekenbranche de uitgeverijen, de groothandel in boeken als tussenhandel en de algemene, gewone boekwinkels) noemt naast het gebrek aan bestsellers als Shades of Grey ook de aanhoudende structuurveranderingen als oorzaak voor de terugloop. Grote boekhandelketens verkleinen hun verkoopruimte in de steden. Daarnaast leidde het faillissement van de grote Duitse boekenuitgeverij Weltbild tot sluitingen.

De boekenwinkels kunnen zich ondanks de slechte ontwikkelingen op de Duitse boekenmarkt toch nog over een positief aspect verheugen. De klassieke boekhandel verloor weliswaar 1,2 procent aan omzet, maar de concurrerende online handel verloor met 3,1 procent nog meer dan vorig jaar. “Er is sprake van een herbezinning op de onveranderde boekhandel”, zei directeur Heinrich Riethmüller van de Duitse vereniging voor het boekenvak afgelopen dinsdag in Frankfurt. Ieder tweede boek wordt in de klassieke boekhandel gekocht.

Börsenverein des Deutschen Buchhandels aan de Braubachstrasse in Frankfurt am Main

Börsenverein des Deutschen Buchhandels aan de Braubachstrasse in Frankfurt am Main

De groei van het aantal ebooks is in het afgelopen jaar duidelijk verminderd. Het omzetaandeel van digitale boeken op de gehele Duitse boekenmarkt lag bij 4,3 procent. Ter vergelijking; in Amerika bedraagt het aandeel 25 procent. De vereniging voor het boekenvak noemt de dalende prijzen als een oorzaak voor de geringe stijging van de omzet.

Ook het aantal nieuw verschenen boeken daalde in het afgelopen jaar duidelijk. De eerste drukken van de uitgevers zakten met circa 10 procent naar amper 74.000 titels. Met 32,4 procent nam de literatuur (Belletristik) het grootste deel van de omzet voor haar rekening. Hieronder vallen de romans en misdaadromans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.