Plusminus met strakke, pakkende beats

Automat (foto: © Martin Walz)

Automat (foto: © Martin Walz)

Gisteravond bezocht ik Bar Tausend om het releaseconcert van Plusminus, het nieuwe album van de band Automat bij te wonen. Om binnen te komen moet je allereerst weten dat deze club zich direct onder de hoge S-Bahn brug bij Friedrichstrasse bevindt, achter een onopvallende stalen deur met bel. De portier laat je binnen en kijkt of je op de gastenlijst staat. Dat stond ik gelukkig. Ook de namen van de twee dames met wie ik onderweg was stonden genoteerd. Als het niet al te vol is, kun je hier natuurlijk ook gewoon spontaan naar binnen lopen.

Eenmaal binnen in de donkere ruimte sta je oog in oog met een chique, moderne bar, vol met vooral diverse soorten whisky, rum, wodka en gin. In deze absoluut coole en stijlvolle omgeving is vaak jazz en techno te horen. Achter de bar bevindt zich de ‘backroom Cantina’, een tip voor een bijzondere culinaire, Berlijnse avond in een stijlvolle omgeving. Je zit als gast bijna letterlijk in de keuken als je deze foto’s van een gast op Tripadvisor ziet. Volgens mediaberichten bevonden ook Leonardo DiCaprio en topmodel Bar Refaeli zich op een avond onder de bezoekers van dit bijzondere clubrestaurant.

Vanaf de barkruk heb ik een goed zicht op drummer Achim Färber, gitarist Jochen Arbeit en zanger/basgitarist Georg Zeitblom. Uit de boxen klinkt een onmiskenbare technobeat, die de gasten achterin de bar naar het kleine podium lokt en de mensen in beweging zet. De power is dusdanig hoog, dat een probleem met de elektriciteit roet in het concert gooit en tot een gedwongen pauze van minimaal een half uur leidt. De bandleden drinken ontspannen een biertje, houden een praatje met kennissen en ik neem nog een gin-tonic (voor wie het weten wil, deze kost hier 8 euro, bier kost 4 euro), een drankje dat bij de entourage past.

Nadat het technische euvel is verholpen beleven de aanwezigen een fantastisch concert. De gitaarsounds laten beelden van Prince en Jimi Hendricks door m’n gedachten flitsen. Achim Färber drumt uitermate cool bij de zware basslines, terwijl zijn twee collega’s de bezoekers en mij meenemen op een muzikale reis met de nodige hoogtepunten. Het is heerlijk om je met de soms delirerende, soms hypnotische sounds mee te laten voeren.

Schlachtensee – Automat featuring Blixa Bargeld 

Voor mij had dit concert nog uren langer mogen duren. Conclusie: een topconcert op een toplocatie. Het is absoluut de moeite waard Automat live te beleven en de sounds direct in je op te nemen. Dat kan op 16 juli in So36, waar ze om 20:30 uur te gast zijn. Een uur later maakt de band plaats voor de Pentatones, de vierkoppige technoband uit Leipzig met live-synthesizers en de stem van frontzangeres Delhia de France. 16 juli belooft wederom een bijzondere avond te worden.

Pentatones

Lees ook: Tweede album Automat, de band der post-punk grootheden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.