De vrouwen van Huis Hohenzollern

Anna van Pruisen (Koningsbergen, 3 juli 1576 - Berlijn, 30 augustus 1625) was de oudste dochter van Albrecht Frederik van Pruisen en van Maria Eleonora van Gulik-Kleef. Foto: Jörg P. Anders /© SPSG

Anna van Pruisen (Koningsbergen, 3 juli 1576 – Berlijn, 30 augustus 1625) was de oudste dochter van Albrecht Frederik van Pruisen en van Maria Eleonora van Gulik-Kleef. Foto: Jörg P. Anders /© SPSG

Vandaag opent in slot Charlottenburg aan de Spandauer Damm een bijzondere tentoonstelling over de rol van de vrouwen in de beroemde Hohenzollern dynastie, een Duits vorstengeslacht dat oorspronkelijk uit Zwaben kwam.

De Hohenzollern trokken in het jaar 1415 naar Brandenburg en Berlijn. Vijfhonderd jaar lang bepaalden zij hoe het er in de regio, in Duitsland en in Europa aan toeging. Daarbij speelden de vrouwen van deze dynastie een wezenlijke, tot nu toe nauwelijks waargenomen rol.

De tentoonstelling FRAUENSACHE (vrouwenzaak, iets voor vrouwen) stelt voor de eerste keer in de geschiedenis de betekenis van de vrouwen binnen de Hohnzollern dynastie – hun ambitie, hun doelen, hun nederlagen en succes – centraal. Dit gebeurt op een oppervlakte van 1.200 vierkante meter, verdeeld over vijf ruimtes.

Augusta van Saksen-Weimar-Eisenach (Weimar, 30 september 1811 - Berlijn, 7 januari 1890) was een Duitse prinses uit het Huis Wettin. Foto: Roland Handrick /© SPSG

Augusta van Saksen-Weimar-Eisenach (Weimar, 30 september 1811 – Berlijn, 7 januari 1890) was een Duitse prinses uit het Huis Wettin. Foto: Roland Handrick /© SPSG

De expositie toont dat bewuste huwelijkspolitiek en de ontwikkeling van Berlin-Brandenburg onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. Huwelijken bezegelden politieke bondgenootschappen. Door huwelijken werden niet alleen de grenzen verlegd, maar ook sociale, culturele en politieke verbindingen gesloten. Huwelijken verankerden de Hohenzollern in Europa: het door vrouwen geknoopte netwerk reikte van Italië tot Denemarken en van Engeland tot Rusland.

Unieke tentoonstellingsstukken uit Europese verzamelingen demonstreren de veelsoortige ideeën en hervormingen die samen met de vrouwen van de Hohenzollern dynastie naar Brandenburg-Pruisen kwamen.

Bij de tentoonstelling FRAUENSACHE is o.a. de oudste vrouwenjurk uit Brandenburg (circa 1460) te zien, de kroningsmantel van koningin Augusta en het uniform van de laatste keizerin. In de door mannen gedomineerde wereld van het hof konden vrouwen zich alleen succesvol handhaven als ze hun speelruimte handig benutten. Met de juiste jurk werden ze echtgenote, koningin of mode-icoon.

FRAUENSACHE
22-08-2015 tot 22-11-2015
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10:00 – 18:00 uur (toegang tot 17:00 uur)
Het aantal toegangskaarten per dag is beperkt. Daarom is het raadzaam in de online ticketshop (https://tickets.spsg.de) vroegtijdig een ticket met vaste toegangstijd te kopen.
Prijzen: 14 euro, gezinskaart 30 euro (2 volwassenen + max. 4 kinderen).
Bahncard: Bezoekers met een BahnCard betalen op vertoning van de kaart de gereduceerd toegangsprijs van 10 euro i.p.v. 14 euro.

Website: www.spsg.de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.