Duitsland voert tijdelijk grenscontrole in

Grens Bayern (foto: Wikipedia)

Grens Bayern (foto: Wikipedia)

München wordt overspoeld door vluchtelingen. Dat is niet zo gek, want juist in die stad komen de meeste vluchtelingen Duitsland binnen. Vandaag zette de Deutsche Bahn een reguliere trein in om de vluchtelingen zo snel mogelijk over het land te verdelen. Münchens burgemeester Dieter Reiter gaf gisteren op de Duitse televisie al aan dat de situatie in zijn stad met het uur nijpender wordt.

Volgens weekblad Der Spiegel gaat de Duitse regering nu over tot het invoeren van grenscontroles in het zuiden van het land. Het is waarschijnlijk de enige mogelijkheid om de snelle toestroom te verminderen, want het gaat vooral om de snelheid waarmee de vluchtelingen het land binnenstromen en niet zo zeer om het aantal. Momenteel is het logistiek vrijwel onmogelijk alle vluchtelingen zo snel mogelijk in het land onder te brengen.

Geen treinverkeer tussen Oostenrijk en Duitsland
Volgens het boulevardblad ‘Bild’ gaat het vooralsnog om een grenscontrole aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. De regering van de deelstaat Bayern heeft volgens ‘Spiegel Online’ om ondersteuning van politie gevraagd bij de regering in Berlijn. Volgens de ‘Passauer Neue Presse’ zal de Duitse regering het treinverkeer vanuit Oostenrijk stilleggen. Dit bericht is inmiddels bevestigd. Er rijden wel treinen vanaf Duitsland naar Oostenrijk.

Volgens Der Spiegel wordt er ook gekeken of het leger ingezet kan worden om de grenscontrole te ondersteunen. Minister van Binnenlandse Zaken de Maizière zegt dat de beslissing niet in strijd is met het Verdrag van Schengen. Volgens hem is het een noodzakelijke maatregel om weer tot een normale handelswijze terug te kunnen keren. Bovendien is de maatregel nodig om de veiligheid en de orde te kunnen garanderen, aldus de Maizière. De Duitse regering wil nu vooral tijd winnen. De diverse deelstaten hebben die tijd nodig om de enorme toeloop logistiek te verwerken.

De Duitse regering zelf heeft nog niet gereageerd. Vanmiddag om 17:30 uur zal de Duitse minister van Binnenlandse Zaken de Maizière in Berlijn een persconferentie geven over de tijdelijke invoering van de grenscontroles in Bayern. Om 18:00 uur geeft Horst Seehofer (CSU), de minister-president van deelstaat Bayern, een persconferentie.

Update: minister de Maizière bevestigde tijdens de persconferentie de bovenstaande berichtgeving van Der Spiegel. De Duitse oppositie bekritiseerde de beslissing scherp.  Fractievoorzitter Gregor Gysi van Die Linke reageerde door te zeggen dat je grenzen kunt sluiten, maar daarmee de problemen niet oplost. Hij vergeet volgens dat het hier om een tijdelijke maatregel gaat om tijd te winnen en zo snel mogelijk met logistieke oplossingen te komen. Aan de andere kant zullen de vluchtelingen zicht niet laten ophouden door een trein die niet rijdt. De kans is groot dat ze gewoon over de spoorrails lopen. Komen ze niet over de grens met Duitsland, dat is het de vraag hoe Oostenrijk reageert. Het sluiten of controleren van grenzen kan niet de oplossing zijn in de huidige situatie, waarin tienduizenden mensen hun toevlucht zoeken in Europa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.