Berlin Art Week: voorproefje Jheronimus Bosch project Eveline van de Griend

Jheronimus Bosch: deel van het Antonius-drieluik, ook De verzoeking of De temptatie van de heilige Antonius genoemd. „TemptationStAnthony-left“ von Hieronymus Bosch (etwa 1450–1516) - Unbekannt. Lizenziert unter Gemeinfrei über Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TemptationStAnthony-left.jpg#/media/File:TemptationStAnthony-left.jpg

Jheronimus Bosch: deel van het Antonius-drieluik, ook De verzoeking of De temptatie van de heilige Antonius genoemd. Bron: Wikipedia

Berlijn staat dezer dagen in het teken van de kunst. Nog t/m 20 september vindt in de Duitse metropool de Berlin Art Week plaats. Onder de vele internationale deelnemende kunstenaars bevindt zich Eveline van de Griend (1976), de Nederlandse kunstenares die in Berlijn woont.

Morgenavond zijn haar schilderijen te bewonderen in een popup-expositie in de Platoon Kunsthalle aan de Schönhauser Allee. Bovendien is zij op vrijdag 25 september één van de zes gasten op de traditionele Berlijnse Salon (tip!), een altijd weer bijzondere avond waarmee de vereniging Berlijnse Avonden traditioneel het culturele seizoen inluidt.

Eveline van de Griend werd geboren in Den Bosch, de stad van kunstschilder Hieronymus Bosch. Ze groeide op als dochter van een bruggenbouwer en verbleef in Nigeria, Engeland en Rusland. Ze studeerde af aan de kunstacademie in Den Bosch. Volgens diverse media is het doel van haar werk de werkelijkheid te misleiden door middel van contradicties, door tegenstrijdigheden te verenigingen. Dat is een constante factor in haar werk.

In 2009 belandde ze met een stipendium in Berlijn en wist dat ze in de Duitse metropool zou blijven. In het Berlijnse boulevardblad Berliner Kurier (BK) van 8 juni 2015 zei ze hierover: “Ik blijf! De stad, haar conflicten, de vrijheid”, dat inspireert haar. Volgens de BK vormen de mensen en de wereld ook haar thema.

Als voorbeeld duikt in het artikel het project “Art for gold” op, waarmee ze in Kaapstad van start ging. De idee hierachter is dat iedereen oude ringen en sieraden afgeeft en daarvoor in ruil een portret krijgt. Het goud verzamelt ze, smelt ze en vervolgens maakt ze er een sculptuur van die ze aan het museum in Kaapstad wil schenken. “Zo geef ik iets van het goud terug wat de Europeanen vroeger gestolen hebben”, aldus Eveline van de Griend.

In Italië leerde ze als beeldhouwster de kunst van de marmeren sculptuur. Momenteel werkt ze aan een serie schilderijen in aansluiting aan de Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch, later ook wel Jeroen Bosch of Hiëronymus Bosch genoemd. Voor de volledigheid, zijn volledige naam luidde Jheronimus Anthonissoen van Aken. Eveline van de Griend probeert met haar schilderijen de schilder Jheronimus Bosch te vertalen naar de nieuwe, moderne tijd, aldus de berichtgeving in de BK.

Een voorproefje is dus vanaf morgen onder de titel’Reïncarnatie van Jheronimus Bosch in de Platoon Kunsthalle in Berlijn te zien. Het gaat om vijf werken die het veelbelovende begin zijn van twee solo-exposities in Duitsland en Nederland onder de titel Reincarnation of Jheronimus Bosch? – The Myths of J. Van Aken.

Berlin Art Week
Reincarnation of Jheronimus Bosch? by Eveline van de Griend
Platoon Kunsthalle
Schönhauser Allee 9
10119 Berlin
Vernissage: zaterdag 19 september 2015, 19:00 uur
Entree: gratis

Website Berlin Art Week: www.berlinartweek.de

Biografie Eveline van de Griend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.