Berlinale: de première van Genius

Colin Firth en Jude Law in Genius van Michael Grandage

Colin Firth en Jude Law in Genius van Michael Grandage

Aanstaande dinsdag om 19:00 uur gaat tijdens de Berlinale de speelfilm Genius in première. Op woensdagochtend zal ik in het Berlinale Palast de film bekijken en er natuurlijk verslag van doen.

De film is gebaseerd op het boek Max Perkins: Editor of Genius van A. Scott Berg, waarin verschillende historische personen worden geportretteerd. De belangrijkste persoon is echter Max Perkins. Op 29 juli 2016 gaat de film in de Amerikaanse bioscopen in première.

Verhaal
Genius speelt zich af in New York jaren 20. De gerenommeerde en bekende uitgeverijredacteur Max Perkins en de jonge schrijver Thomas Wolfe zijn bevriend. Wolfe is een groot talent met een uitgesproken persoonlijkheid. Hun vriendschap verandert het leven van de beide briljante maar zeer verschillende mannen. Bovendien heeft Perkins een romantische relatie met de kostuumdesigner Aline Bernstein. Perkins is op zoek naar een uitgever voor een nieuw werk.

Historische achtergrond
Max Perkins werkte korte tijd voor The New York Times voordat hij in het jaar 1910 bij de uitgeverij Charles Scribner’s Sons in dienst trad. In hetzelfde jaar trouwde hij met Louise Saunders. De eerste ontdekking die Perkins bij zijn uitgeverij doet is de schrijver F. Scott Fitzgerald. Zijn derde roman The Great Gatsby werd een groot succes. Perkins was ook actief als redacteur voor Fitzgeralds vrouw Zelda. Via de Fitzgeralds leert hij de nog jonge Ernest Hemingway kennen. Zijn boek The Torrents of Spring was het eerste boek dat in 1926 door Scribner’s werd uitgegeven. Bovendien ondersteunde Perkins de zeer getalenteerde schrijver Thomas Wolfe, die echter te kampen had met artistieke zelfdiscipline. Perkins hielp hem om in 1929 zijn eerste boek Look Homeward, Angel bij Scribner’s uit te geven. Mabel Wolfe, de zus van de schrijver, was de enige van de familie die in de capaciteiten van haar broer als schrijver geloofde. Perkins geliefde Aline Bernstein was een succesvolle kostuumdesigner en werd in 1950 voor haar werk met een Tony Award onderscheiden. John Hall Wheelock trad in dezelfde tijd als Perkins bij uitgeverij Scribner’s in dienst en publiceerde drie jaren na zijn dood de biografie Editor to Author: The Letters of Maxwell E. Perkins (1950).

Productie
Aanvankelijk zou Bill Pohlad de film regisseren, maar hij werd later door Michael Grandage vervangen. Genius is het filmdebuut van Grandage, die eerder als theaterregisseur furore maakte en in het kader van de Critics’ Circle Theatre Awards al vier keer tot beste regisseur werd uitgeroepen én in 2010 de Tony Award ontving. Het draaiboek schreef John Logan.

Rolverdeling
De rol van Max Perkins wordt gespeeld door Colin Firth. Voor de rol van Thomas Wolfe kwamen eerst Sean Penn en later Michael Fassbender in aanmerking. Uiteindelijk kreeg Jude Law de rol toegewezen. Nicole Kidman speelt de rol van Aline Bernstein. In augustus 2014 werd bekend dat Laura Linney de rol van Louise Saunders speelt. Later dat jaar volgde de rolverdeling van Ernest Hemingway door Dominic West en F. Scott Fitzgerald door Guy Pearce.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.