Tentoonstelling met kunst uit de Holocaust

musDe tentoonstelling Kunst uit de Holocaust ontstond in samenwerking met de Stiftung für Kunst und Kultur e.V. en is voor de eerste keer in Duitsland te zien. Dit is de grootste expositie uit de verzameling van Yad Vashem die ooit buiten Israël te zien was. De aanleiding is de afsluiting van het 50-jarige jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Duitsland.

Yad Vashem in Jeruzalem is de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. Tot de centrale taken van deze instelling behoort de museale presentatie van de geschiedenis van de Holocaust en de bijbehorende wetenschappelijke documentatie.

De 100 werken van de tentoonstelling stammen bijna allemaal van Joodse gevangenen uit verschillende concentratiekampen en getto’s. De overwegend grafische vellen ontstonden in het geheim onder onmenselijke omstandigheden. Ze getuigen van de geestelijke kracht ten aanzien van de ellende en dood en de tegenstelling tussen de werkelijkheid van de Holocaust en een imaginaire contra-wereld.

Van de 50 exposerende kunstenaars (m/v) werden er 24 door de Nationaalsocialisten vermoord. Naast veel onbekende namen zijn ook bekende kunstenaars zoals Felix Nussbaum of Ludwig Meidner vertegenwoordigd. De werken zijn ingedeeld naar thema’s, die van portret tot de dagelijkse wreedheid in de kampen tot het scheppen van een idyllische contra-realiteit

“Kunst aus dem Holocaust”
26 januari t/m 3 april 2016
Deutsches Historisches Museum
Unter den Linden 2
10117 Berlin
Tel. +49 30 20304-0
Website: Kunst aus dem Holocaust

Openingstijden:
Dagelijks van 10 – 18 uur
Vanwege grote belangstelling op vrijdag, zaterdag en zondag tot 20:00 uur open

Entree:
Kinderen en jongeren t/m 18 jaar gratis
Dagkaart voor alle exposities: € 8

Bereikbaar:
S-Bahn: Hackescher Markt en Friedrichstraße
U-Bahn: Französische Straße, Friedrichstraße en Hausvogteiplatz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.