Berlijn door de ogen van een Nederlandse straatfotograaf

mgg_9208Krijgen jonge kunstenaars in Berlijn eenvoudiger voet aan de grond dan in Nederland? Volgens fotografe Marga van den Meydenberg (Moergestel, 1976) verlopen bepaalde zaken in de Duitse hoofdstad gemakkelijker en soepeler.  In drie jaar tijd veroverde ze met haar talent én doorzettingsvermogen een naam als straatfotograaf in Berlijn. Eind september sprak ik met de gepassioneerde fotokunstenares in haar pop-up studio in stadsdeel Neukölln.

Straatfotografie
Tijdens de Berlijnse Salon in het najaar van 2014, dit is een jaarlijks terugkerende culturele avond die door de Nederlandse vereniging Berlijnse Avonden wordt georganiseerd, was zij één van de sprekers en ontmoette ik haar voor de eerste keer. Achter in de zaal stond de transportfiets van haar opa, behangen met vintage koffertjes en kistjes vol foto’s en ansichtkaarten. Op het podium vertelde de fotografe dat ze in Groningen aan de kunstacademie afstudeerde in de studierichting mediakunst. In de Martinistad leerde ze ook haar huidige vriend Niels kennen. Hij is illustrator van beroep. Samen trokken ze richting Rotterdam. Na een verblijf van 10 jaar in de Maasstad wilde Marga Berlijn ontdekken. Ze kende de stad al een beetje door de bezoeken aan kunstenaarsvrienden uit Groningen, die eerder naar Duitse metropool vertrokken.

‘Ik wilde een soort artist in residence doen, gewoon een paar maanden met de camera op weg en kijken wat het oplevert’, zegt de enthousiaste fotografe in haar pop-up fotostudio in de Berlijnse Weserstrasse. Die paar maanden leverde haar bijzonder fraaie foto’s op die bij veel mensen in de smaak vielen. De beelden bevatten vaak een subtiele humor of ontroering die door een toevallige samenloop van omstandigheden ontstaat en die zij op precies het juiste moment weet vast te leggen. De witte poedel op de achterbank in een auto levert een humoristisch beeld op, net als de persoon die op het asfalt voor de open taxideur met het opschrift Die heiße Nacht am Alex (de hete nacht op Alexanderplatz’) knielt. Het zijn typische straatfoto’s van Marga van den Meydenberg.

Markt
Vanuit Rotterdam verhuizen Marga en Niels definitief naar Berlijn. Ze belanden in de wijk Prenzlauer Berg. Marga komt op het idee haar foto’s op markten aan te bieden. ‘Hier kun je gewoon met een bak foto’s op de markt staan, je moet alleen even weten hoe het werkt. De kosten zijn laag, dus je verdient het geld vrij gemakkelijk weer terug. Dat is een leuke manier om geld te verdienen, want dan hoef je geen bijbaantje in de kroeg te hebben om de huur te betalen’, aldus Marga. Volgens haar zie je veel kunstenaars op markten. Dat zijn een soort rommelmarkten waarop ook levensmiddelen, snacks en drankjes worden aangeboden. Daarnaast heb je in Berlijn ook speciale kunst- en designmarkten.

Fiets
Ze verkocht haar foto’s eerst met een tafeltje als kraam in het bekende Mauerpark. ‘Twee schragen en een plank, zo ben ik begonnen. Op een gegeven moment merk je dat de entourage ook belangrijk is, dus leg je een zwarte doek over je tafel. En zo denk je steeds verder. In die tijd had mijn vader de transportfiets van mijn opa opgeknapt. Tijdens een verhuizing wist hij niet wat er mee moest doen. Toen kwam ik op het idee de fiets te gebruiken. De primeur van de fiets als bike-shop vond op de Voodoo Market plaats, een designmarkt die door twee meiden wordt georganiseerd. Mijn vriend verkoopt daar ook zijn werk. Maar dat was wel een indoor-markt.’

De transportfiets bleek een gouden greep, want in veel interviews op Duits- en Engelstalige online magazines over Berlijn duikt Marga met haar gerestaureerde tweewieler uit Nederland op. Ze stond ermee op de markt aan de Kollwitzplatz, maar ook op de Arkonaplatz en Boxhagener Platz bracht ze haar eigen werken met de fiets aan de man. ‘Ik ben overal wel geweest, maar ik blijf nu een beetje hangen bij de markten die dichterbij zijn. Ik vind het nu wel fijn de ene zondag op de Now Koelln Flomarkt aan de Maybachufer in Berlijn-Neukölln te staan en de andere zondag op de markt in de Prinzessinnengarten in Kreuzberg.’

Netwerk
Hoe kom je in contact met andere jonge kunstenaars, met de artistieke subcultuur die vaak in één adem met Berlijn wordt genoemd? Marga raadpleegde gewoon Google om te zien wat Berlijn op het gebied van straatfotografie te bieden heeft. Daarna liepen de dingen vanzelf. Eerst belandde ze bij een expositie van fotograaf Christian Reister en raakte met hem in gesprek. Hij bleek de eigenaar van Fenster 61 te zijn, een uniek concept waarbij in een etalage in de drukke Torstraße foto’s hangen van fotografen die zich min of meer met het thema Berlijn bezighouden. Het is geen galerie en er zijn dus geen openingstijden. De etalage-expositie bestaat al 10 jaar. ‘Ik heb daar ook een expositie gehad’, vertelt Marga. ‘Dat was in het begin. Van daaruit kwam ik in contact met de eigenaar van de Carpentier Galerie, die onder de titel Berlin Photography een speciale expositie organiseerde, omdat precies 25 jaar geleden de Berlijnse Muur viel.’ Van de 74 ingeschreven fotografen koos een vakjury uiteindelijk 32 deelnemers. Daaronder bevond zich ook Marga van den Meydenberg. Haar werken hingen vorig jaar de hele maand december in de galerie in Berlijn-Charlottenburg.

Lees het complete artikel in de actuele uitgave van Mens & Gevoelens, te bestellen via onderstaande link of kies voor een abonnement. Het grote voordeel van deze gedrukte uitgave is dat je meteen enkele unieke foto’s van de straatfotograaf uit Berlijn in je bezit hebt!
http://mensengevoelens.nl/veel-gestelde-vragen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.