Joods Museum Berlijn toont ‘Geen compromissen’

lurieHet Joods Museum in Berlijn draagt vanaf vrijdag 26 februari 2016  een grote retrospectieve tentoonstelling op aan de in Leningrad geboren Amerikaanse kunstenaar Boris Lurie en zijn radicale uiteenzetting met de 20e eeuw.

Lurie eiste van de kunst en de kunsthandel politieke relevantie. Met zijn veel bediscussieerde en omstreden werken klaagde hij een maatschappij aan die de confrontatie met misdaden tegen de mensheid uit de weg leek te gaan door haar getuigenissen te verpakken tussen reclame en alledaagse banaliteiten.

De collages van Lurie confronteren de toeschouwer met deze twijfelachtige manier van omgaan met de shoa en provoceren ‘ontzetting en fascinatie’ (Volkhard Knigge). Lurie verbindt namelijk de walging tegen een mensheid die in staat was miljoenen mensen te verdrijven en massamoorden te plegen met de afschuw voor een zelfingenomen kunstcommercie die meer geïnteresseerd is in de financiële winst dan in de artistieke uitdrukking.

215_lurie-katalogZijn tekeningen slaan echter een andere toon aan. Hiermee maakte de kunstenaar in de War series van 1946 voor de eerste keer de balans op wat betreft zijn eigen ervaring met de vervolging en het verblijf in concentratiekampen tijdens het NS-regime. Met zijn Dance hall uit de jaren 50 en 60 ontwierp hij wederom poëtische schilderijen over zijn tijd.

Boris Lurie werd in 1924 als zoon in een Joodse familie in Leningrad geboren. Hij groeide op in Riga, overleefde samen met zijn vader meerdere getto’s en concentratiekampen waaronder Stutthof en Buchenwald. Zijn moeder, grootmoeder, jongere zus en zijn jeugdliefde werden in 1941 bij een massamoord gedood. Die ervaringen hebben blijvend een stempel op het leven van Boris Lurie gedrukt.

In 1946 emigreerde hij met zijn vader naar New York. Met een groep bevriende kunstenaars richtte hij in 1959 de NO!art beweging op, die zich afzette tegen het abstracte expressionisme en de pop-art, vooral echter tegen de economisering van kunst. De beweging wijdde zich aan thema’s als racisme, seksisme en consumptiecultuur. Boris Lurie stierf op 7 januari 2008 in New York.

KEINE KOMPROMISSE!
Die Kunst des Boris Lurie
26.02 – 31.07 2016

Jüdisches Museum Berlin
Lindenstraße 9-14
10969  Berlin
Maandag: 10 – 22 uur
Dinsdag – zondag: 10 – 22 uur
Entree: 8 euro
Website: www.jmberlin.de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.