Nederlands toneelstuk in Renaissance Theater

© A.Savin, Wikimedia Commons

© A.Savin, Wikimedia Commons

Morgen en overmorgen toont het Renaissance Theater wederom Der letzte Vorhang, een toneelstuk van de Nederlandse scenarioschrijfster Mario Goos. In 2011, ik woonde ruim een half jaar in Berlijn, was ik bij de première in hetzelfde theater aanwezig.

Ik herinner me nog dat de toenmalige burgemeester van Berlijn Wowereit in het publiek zat, net als de minister van financiën Schäuble, die in zijn rolstoel natuurlijk de nodige aandacht trok. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de man naast mij me attent maakte op het bezoek van de minister. “Dat is Schäuble’, riep hij en stootte mij aan. Ik noteerde: man in rolstoel heet Schäuble.

Der letzte Vorhang is de Duitstalige opvoering van DOEK!, een toneelstuk van scenario-schrijfster Maria Goos dat op 11 september de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 mocht ontvangen. Hier in Berlijn speelden Suzanne von Bosody en Guntbert Warns de rollen van Loes Luca en Peter Blok. Dit weekend staan ze weer op hetzelfde podium. Suzanne von Borsody is in Duitsland een bekend actrice. Ze stamt uit een theaterfamilie. Guntbert Warns is naast acteur ook zanger en regisseur.

Ik weet nog dat het publiek vóór de pauze de nodige tijd nodig had met de twee hoofdpersonen mee te leven. Dat had echter niets met de uitstekende acteerprestaties te maken. Verder lees ik in mijn aantekeningen van toen dat in de Duitstalige versie de Nederlandse club in Frankrijk gewoon de “Niederländische Club” bleef. Ook de stad Almelo werd hier in Berlijn genoemd. Tot slot lees ik dat het publiek voornamelijke uit 50-plussers bestond en dat de zaal, hoewel het stuk vaak zeer humoristisch was, met mate lachte. Destijds heb ik er geen stukje over geschreven, omdat ik nog geen blog had. Nu komt die tekst me dan toch nog van pas.

Der letzte Vorhang
5 + 6 maart
Renaissance Theater
Zaterdag 5 maart om 18:00 uur
Zondag 6 maart om 16:00 uur
Website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.