Franse finesse in hartje Berlijn

© Waldorf Astoria

Restaurant Les Solistes © Waldorf Astoria

In januari 2013 opende restaurant Les Solistes by Pierre Gagnaire in het Berlijnse Waldorf Astoria hotel haar deuren. Met het beruchte station ‘Bahnhof Zoo’ direct voor de deur en de Gedächtniskirche meteen om de hoek bevind je je hier in het hart van de Duitse hoofdstad. Het gebouw is met 118 meter het hoogste in de Berlijnse City West. Voor culinaire highlights is een loopje vanaf de begane grond over de marmeren trap naar de 1e verdieping voldoende. Warm, modern en stijlvol, dat is de eerste indruk bij binnenkomst. Je voelt je al snel helemaal thuis en op je gemak. Dat is mede te danken aan de ervaren maître d’hôtel en chef-sommelier Vedad Hadziabdic.

Vers gebakken brood, olijfolie, boter en bijzondere kleinigheden gaan aan vier amuses vooraf. Het glas met de zeekreeftkroket in zeekreeft-yuzu mayonaise, de imperiaal kaviaar, de mierikswortelgelei en het lijnzaad minitaartje met shakshuka en feta schudden alle smaakpapillen aangenaam wakker. ‘We moeten nog beginnen’, antwoordt de bijzonder vriendelijke serveerster op mijn enthousiaste reactie. Dat enthousiasme verlaat me niet meer. Opvallende uitschieter is de meerforelfilet, gepocheerd in bruine boter met groene peperkorrels en veldzuringpuree met framboos. De vis lijkt op verfspatten te liggen en is zeker één van de gerechten die Pierre Gagniere ooit de bijnaam ‘Picasso van de Franse keuken’ bezorgde. Een ander opmerkelijk detail openbaart zich tussen hoofd- en nagerecht in de vorm van de kaaspresentatie. Geen kaasplank maar vóór de tafel van de gast worden drie kleine tafels gepositioneerd; één met blauwe kazen, één met geiten- en schapenkazen en één met koemelk kazen, allemaal van Les Frères Marchand in Nancy. Het daarop volgende in twee delen geserveerde en uit vijf componenten bestaande Dessert Pierre Gagnaire is de laatste paukenslag van een prachtig en exclusief concert in Franse ambiance. De prijs-kwaliteit verhouding blijft bij een 4-gangenmenu voor € 115,00 en een 6-gangenmenu voor €140,00 gegarandeerd goed. De Belgische chef-kok Roel Lintermans is hier de keukenchef. Pierre Gagnaire, met wie hij al zeven jaar samenwerkt, haalde hem persoonlijk uit zijn Londense Sketch restaurant. Door Roel Lintermans haalde Les Solistes in het openingsjaar al de eerste Michelinster binnen. ‘Het is teamwork. We hebben een ongelooflijke kans om hier van niets iets op te bouwen. We zijn heel blij met die eerste ster’, legt de bescheiden doch gepassioneerde keukenchef uit. Zijn motivatie, gedrevenheid en hartstocht beloven een gouden toekomst voor Les Solistes, een plek waar je graag weer terugkeert . Les Solistes, je reviens.

Roel Lintermans was de eerste niet-Duitse kok die de titel ‘Berlijnse meesterkok’ in de wacht sleepte. Dit nieuws verscheen ook in de Belgische media zoals hier in het Nieuwsblad.

Restaurant Les Solistes
Hardenbergstraße 28
10623  Berlin
Te.: +49 30 814000-2451
www.lessolistes.de

Bovenstaande tekst verscheen oktober 2014 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.