Filetstück Berlin – Das Gourmetstück

©FILETSTÜCK Charlottenburg-Wilmersdorf

©FILETSTÜCK Charlottenburg-Wilmersdorf

Van een goede steak genieten in een gourmet-restaurant, het lijkt een paradox. Dat is het niet voor chef-kok Sascha Ludwig (1983), die deze combinatie in zijn restaurant Filetstück Berlin – Das Gourmetstück als nieuw concept voor de toekomst ziet. Het idee van de ambitieuze en getalenteerde kok hangt samen met restaurant Filestück, dat in 2009 in de wijk Prenzlauer Berg, in het voormalige Oost-Berlijn, haar deuren opende en bekend staat om de hoogwaardige steaks van vier weken droog gerijpt ‘dry aged’ vlees.

De inmiddels beroemde steaks wilde hij in deze tweede vestiging blijven serveren, maar daarnaast ook de fijnproevers laten kennismaken met zijn creatieve kookkunsten. Zo ontstond ruim drie jaar geleden dit etablissement waar de steak-liefhebber zich op vlees van bijzonder hoge kwaliteit verheugt en de fijnproever zich door een fijnproeversmenu van 4 (€68) tot 7 (€99) gangen laat verrassen. Een welkomst aperitief en een amuse uit de keuken wacht er voor iedere gast, ongeacht zijn of haar culinaire voorkeur.
De sierlijke kroonluchters, de wit gedekte tafels met houten stoelen én de groene ornament-tegels op de vloer stralen een sfeer uit die herinnert aan Berlijn uit de jaren ’20 maar dan in een modern jasje gestoken. Na binnenkomst zijn het de witte tegels achter de vitrine met vlees die in het oog springen. Net als in restaurant Filetstück kan de gast hier namelijk zijn of haar lievelingsvlees ook direct kopen en mee naar huis nemen. Ik kom hier echter om het fijnproeversmenu als uitdaging aan te nemen. Sancho peper met jasmijnbloesem en gefermenteerde zwarte bonen bij de zeegarnaal (carabinero) bezorgen me al meteen diverse smaakbelevenissein in het voorgerecht, dat heerlijk harmonieert met de door sommelier Nicolas Spanier uitgekozen Riesling Traminier (2011) van wijngoed Hahnenmühle. Het ‘feinherbe’ aroma past bij de ietwat zoete jasmijn smaak. De 2012 grüner Veltliner ‘Bürsting van circa 50 jaar oude wijnstokken compenseert vervolgens de zoetige pompoensmaak van de hokkaidopompoen met pompoenmelk en kleine pimpernel, die met kalfszwezerik en een tafelmesheft aan het hoofdgerecht met hertenkalf voorafgaan. Aan alles merk je dat het relatief jonge team de gasten wil verrassen en verwennen. Overdag is dit lokaal perfect voor een kleine lunch. Voor slechts €15 bestaat deze uit vlees met bijgerecht, een vruchtensap met spuitwater en een espresso inclusief. Ideaal tijdens het shoppen of bezichtigen van dit fraaie stukje Berlijn nabij de Kurfürstendamm, dat ook wel ‘City West’ wordt genoemd. Bovendien is het een mooie gelegenheid om ’s middags de sfeer te proeven voor een eventuele culinaire reis in de avonduren.

Filetstück Berlin – Das Gourmetstück
Uhlandstraße 156,
10719 Berlin
Tel. +49 30 – 54469640
www.filetstueck-berlin.de
Geopend van maandag t/m zaterdag van 12 – 15 en 18-23 uur, feestdag 18-23 uur, zondag gesloten

Bovenstaande tekst verscheen maart 2015 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.