Koningsdag nu officiële feestdag in Oranienburg

Koningsdag als ludiek cadeau voor jarig Oranienburg

Koningsdag als ludiek cadeau voor jarig Oranienburg

De Duitse stad Oranienburg bestaat precies 800 jaar. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum kent de regering van de deelstaat Brandenburg de jarige stad een extra officiële feestdag met een Nederlands tintje toe: Koningsdag.

‘Dat de nieuwe feestdag uitgerekend op 1 april in werking treedt, daar ben ik natuurlijk ook niet echt enthousiast over’, vertelt Hans-Joachim Laesicke. ‘Maar aan de andere kant zijn er tal van wetten die op 1 april in werking treden. Bovendien merken de mensen snel genoeg dat dit geen aprilgrap is’. Laesicke is sinds 1993 burgemeester van de stad Oranienburg.

Persvoorlichter Andreas Beese van de Brandenburgse regering laat schriftelijk weten dat het besluit al in 2009 is genomen. ‘We kunnen als beleidsbepalers geen rekening houden met mogelijke aprilgrappen. Die datum is aan de hand van vastgelegde afspraken en termijnen tot stand gekomen. Daar hebben wij ons als bestuurders allemaal aan te houden. Ik zie deze datum niet als een bezwaar’, aldus Beese.

 

Voor Jürgen Höhn, manager van Tourismus und Kultur Oranienburg GmbH, komt het nieuws als een verrassing. ‘Dit is écht een verrassing en dan ook nog in het drukke feestjaar. Ik ben er dan ook heel erg blij mee, omdat deze officiële Koningsdag natuurlijk uitstekend bij Oranienburg past. Daarnaast zullen veel Oranienburgers natuurlijk blij zijn dat ze een extra vrije dag erbij hebben.’

Höhn weet nog niet hoe zijn organisatie in de toekomst met de nieuwe Koningsdag omgaat. Hij heeft nu andere prioriteiten. Höhn: ‘Momenteel zijn we erg druk bezig met de activiteiten in dit jubileumjaar zoals bijvoorbeeld het grote Orangefest op 24 april. En niet te vergeten de Oranje Games. Daarvoor zoeken we nog steeds teams met minimaal 5 personen. Dat kunnen mannen zijn, vrouwen of gemixt. Dus als er lezers zijn die mee willen doen, de informatie staat op onze website.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.