Authentieke Griekse keuken in Kreuzberg

talaweb2Giros en een mixed grill, dat zijn gerechten die je steevast tegenkomt op de menukaart van veel Griekse restaurants in Duitsland. Volgens Voula Frakos van restaurant Thalassa vallen die gerechten onder Grieks fastfood en niet onder de traditionele, Griekse keuken. Zij en haar wijlen echtgenoot runden vóór hun komst naar de Duitse hoofdstad zo’n niet-traditioneel etablissement in de Beierse stad Bamberg.

Thuis aten ze anders dan hun gasten, namelijk gerechten met veel groente, vis en niet zo veel vlees. In 2008 vertrokken moeder Voula, dochter Anna en zoon Niko naar Berlijn en gooiden in een klein lokaal met zes tafels het culinaire roer compleet om. Van nu af aan alleen nog oorspronkelijk, Grieks eten. Hierbij wordt het vlees in vrijwel alle gevallen lang en op lage temperatuur gestoofd. Gebakken en gefrituurd wordt alleen in de olijfolie van hun eigen olijvenbomengaard met 2.000 bomen in de buurt van Kalamáta. Dit koud geperste natuurproduct is ook apart in het restaurant verkrijgbaar (halve liter 8 euro, 3 liter 39 euro).

talaweb1Begin 2013 verhuisde Thalassa, wat ‘zee’ betekent, naar de huidige locatie met 24 zitplaatsen. De grijze houten tafels en de zeegroene stoelen met rieten zitting zorgen met een grote foto van de zee voor een maritieme sfeer, terwijl het wandrek met servies iets huiselijks ademt. De gerechten van de dag staan in krijtschrift op de schoolborden aan de muur zoals bijvoorbeeld de gegrilde zalm in een yoghurt-limoensaus met aardappels en salade (€18,90) of gesmoorde calamares in tomatensaus met rijst en salade (€17,90). Aanrader is het voorgerecht met verschillende warme en koude Griekse ‘tapas’. Ik genoot van heerlijk zachte tzatziki, auberginepasta, gegrilde schapenkaas met zelfgemaakte olijvenmarmelade, een auberginerolletje met ham en schapenkaas en twee pita’s. Dit zijn kleine hapjes van bladerdeeg, gevuld met kaas, vlees of groente. Het hoofdgerecht met zeer zacht gestoofd lamsvlees in citroensaus met wortels en gekookte aardappels (€16,90) is typisch Griekse burgerkost. Het is eenvoudig en smaakvol. Gasten met voldoende eetlust kunnen genieten van de zelfgemaakte chocoladetaart met kersen en/of een Griekse mokka. De huiswijnen uit Peloponnesos worden per karaf geserveerd, de andere goed geselecteerde Griekse wijnen per fles. De kaart telt vier soorten ouzo. Nieuw is de hoogwaardige, ecologische ouzo van Thinkgreen met daarin o.a. mastiek, bergthee en appel. Thalassa bevindt zich nabij metrostation Südstern, midden in Kreuzberg tussen de Gräfekiez en de Bergmannkiez, twee buurten vol leuke winkeltjes en cafeetjes. De klandizie bestaat voor 80% uit stamgasten, waaronder enkele prominente acteurs en actrices, omdat ze zich hier niet anders hoeven voor te doen, net zoals de familie Frakos ook authentiek blijft en niet probeert anders te zijn.

Restaurant Thalassa
(Terras bij mooi weer)
Gneisenaustrasse 57
10961 Berlin
Tel.: +49 (0)30 68 81 78 14

Open: Dinsdag t/m zondag vanaf 17:00 uur
Website: https://de-de.facebook.com/pages/Thalassa-Berlin/410421615715455

Bovenstaande tekst verscheen juli  2015 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.