Skykitchen: culinair genieten op grote hoogte

© Georg-Roske

© Georg-Roske

Restaurant a.choise in het andel’s hotel krijgt een Michelinster. Dat was twee jaar geleden groot nieuws in de Berlijnse media. Er was zelfs sprake van een kleine sensatie, omdat dit restaurant zich niet in een vijfsterrenhotel maar in een hotel met vier sterren bevindt dat zich ook nog eens primair richt op vergaderingen en congressen. Bovendien staat stadsdeel Lichtenberg eerder bekend als troosteloos dan bruisend.

Maar gelukkig ligt het station Landsberger Allee met S-Bahn, trams en bussen pal voor de hotelingang en grenst deze locatie direct aan de populaire wijken Friedrichshain en Prenzlauer Berg. Daarnaast ben je binnen een kwartier op Alexanderplatz. Het toeval wil dat vóór de toekenning van de Michelinster de verhuizing van het restaurant al was gepland en wel van de 1e naar de 12e verdieping. Met de volledig beglaasde Skybar op de bovenliggende etage was de nieuwe naam ‘SKYKITCHEN’ snel beklonken en beschikte Berlijn opeens over een internationale, culinaire trekpleister met een onvergetelijke blik over de Duitse metropool. Hier genieten zowel creatieve als zakelijke fijnproevers samen met toeristen en Berlijners van alle leeftijden in een ongedwongen sfeer van de culinaire hoogstandjes die de jonge Berlijnse sterrenkok Alexander Koppe (33) in petto heeft. De houten tafels op de betonnen vloer met beklede, gemoedelijke stoelen en banken zorgen voor een moderne, internationale flair die aan New York City doet denken.

© Georg Roske

© Georg Roske

De twee ‘groeten uit de keuken’ maken duidelijk dat Alexander Koppe en zijn team krachtige aroma’s, romige en schuimige consistenties én een artistieke presentatie niet schuwen. Het glazen kommetje met donkere maissoep en koningskrab op een elegant houten plankje zorgt bij iedere hap voor verrassende, genotvolle smaakeffecten. Alexander Koppe in de Michelingids: ‘Wij koken als onze stad – onze stad is Berlijn – creatief, fris en ongecompliceerd.’ Mijn hoofdgerecht van snoekbaars en een stukje rib (short rib) gaat op advies van een vakkundige en vriendelijke gastvrouw gepaard met een glas rode Oostenrijkse wijn (2012 Zweigelt, landgoed Leitner); licht genoeg voor de vis en met voldoende gewicht voor het vlees. Daarvóór dronk ik bij de kreeft een Oostenrijkse Riesling (2013 Terrassen Smaragd). Op de wijnkaart verloochent de hotelketen uit Wenen haar afkomst niet, hoewel er met ca. 160 wijnsoorten ook voldoende ruimte is voor diverse oude- en nieuwe-wereldwijnen.

WEB_SKYKITCHEN_FoodII_2015_by-Georg-Roske_GR132845-2-LowRes

© Georg Roske

Mijn nagerecht met aardbeien, basilicum en vlierbessenbloesem blijkt een meesterlijk, culinair kunstwerk met oog voor uitgekiende kleur- en smaakcombinaties. De prijzen van de drie wisselende menu’s variëren van 52 euro voor een 3-gangenmenu tot 102 euro voor een 8-gangen menu. De gerechten zijn ook apart te bestellen. Wie vanaf grote hoogte de Berlijnse zonsondergang wil zien, moet niet alleen weten hoe laat de zon onder gaat, maar dient ook tijdig te reserveren om met een kleurrijke Berlijnse hemel als achtergrond van de eveneens kleurrijke gerechten te kunnen genieten.

Sinds 1997 kiest Berlin Partner für Wirtschaft und Technologie de beste gastvrouw/gastheer uit de Duitse hoofdstad en de aangrenzende deelstaat Brandenburg. In 2015 werd Barbara Merll van Skykitchen uitgeroepen tot Berlijnse gastvrouw van het jaar.

SKYKITCHEN
Landsberger Allee 106
10369  Berlin
Tel. +49 30 453 053 2620
Website: www.skykitchen.berlin
Dinsdag – zaterdag 18:00 – 23:00 uur
Zondag alléén brunch 11:00 – 15:00 uur
Maandag gesloten

Bovenstaande tekst verscheen in augustus 2015 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.