El Siglo de Oro: unieke expositie in Berlijn

Velazquez_Der_Hofnarr

Diego Velázquez: Der Hofnarr Diego de Acedo, ca. 1636-38 © Museo Nacional del Prado

Sinds 1 juli van dit jaar toont het Berlijnse museum Gemäldegalerie de unieke tentoonstelling ‘El Siglo de Oro’ met een unieke collectie schilderkunst en sculpturen uit de 17e eeuw. De expositie staat onder auspiciën van zijne majesteit Felipe VI koning van Spanje en de Duitse bondspresident Joachim Gauck.

El Siglo de Oro – de Gouden Eeuw van de Spaanse kunst – behoort tot de belangrijkste en populairste hoofdstukken van de Europese cultuurgeschiedenis. Het is de eerste keer dan deze fascinerend collectie nu ook buiten Spanje te bewonderen is. De zomer in Berlijn wordt opgesierd met meer dan 150 meesterwerken van onder andere Velázquez, El Greco, Francisco de Zurbarán en Bartolomé E. Murillo, maar ook met werken van tot nu toe nauwelijks bekende kunstenaars zoals Alonso Cano en Gregorio Fernández.

Het is de eerste keer dat de rijkdom van de Spaanse kunst in de 17e eeuw in een dergelijk groot opgezette, speciale tentoonstelling in Duitsland te zien is. Het centrale aspect is de vergelijkende waarneming van de ontwikkeling van de schilderkunst en de beeldhouwkunst, waar tot nu toe nauwelijks aandacht aan werd besteed.

 El Greco: Der Heilige Martin und der Bettler, um 1597/99 © Courtesy National Gallery of Art, Washington

El Greco: Der Heilige Martin und der Bettler, um 1597/99 © Courtesy National Gallery of Art, Washington

Aan de hand van de kunstcentra van Toledo, Valancia, Sevilla en Madrid schetst deze tentoonstelling de historische verandering van Spanje. De kunstproductie is namelijk onafscheidelijk met de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de 17e eeuw verbonden. De Spaanse kunst bereikte haar hoogtepunt in een periode dat het voorheen machtigste land haar politieke macht verliest en zich met een groeiende invloed van het protestantisme geconfronteerd zag. Het spanningsveld tussen koning en kerk werd uitgebeeld in beelden en iconografie om politieke propaganda te maken en de vermeende kracht en stabiliteit te simuleren. Het Berlijnse museum biedt nu de eenmalige gelegenheid om deze belangrijke epoche binnen de Europese kunstgeschiedenis aan de hand van originele schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen te leren kennen.

De tentoonstelling wordt begeleid door een omvangrijk festiviteitenprogramma rondom het Kulturforum.

De tentoonstelling wordt breed ondersteund door het Kuratrium Preußischer Kulturbesitz, de Sparkassen-Finanzgruppe en de “la Caixa” Foundation. Verder krijgt de tentoonstelling ondersteuning van de Spaanse ambassade in Berlijn, het Instituto Cervantes en de Museum&Location Veranstaltungsgesellschaft der Staatlichen Museen zu Berlin mbH.

El Siglo del Oro
1 juli – 30 oktober 2016

Gemäldegaelrie, Kulturforum Berlin
Matthäikirchplatz
10785 Berlin

Openingstijden
Maandag gesloten
Dinsdag: 10 – 18 uur
Woensdag: 10 – 18 uur
Donderdag: 10 – 20 uur
Vrijdag: 10 – 18 uur
Zaterdag: 11 – 18 uur
Zondag: 11 – 18 uur

Entree
14 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.