Berlijn leest, ook in het Nederlands

Layout 1Dit jaar gaat het Internationales Literaturfestival Berlin (ilb) onder de naam “berlin liest” met een heel bijzonder project van start. Alle inwoners van Berlijn worden opgeroepen op de openingsdag een prozatekst of enkele gedichten voor te lezen met als thema ‘democratie zonder populisme’. Dat kan ook in het Nederlands.

Teksten
De festivalorganisatie heeft voor deze unieke actie zelf teksten beschikbaar gesteld van onder andere Max Weber, George Orwell, E.M. Forster, Susan Sontag en Hannah Arendt. Die bijdragen staan op een speciale website. Daarnaast mogen de deelnemers ook andere of zelf geschreven bijdragen voorlezen.

Festivalkaart
Deze grote leesperformance begint op 7 september om zes uur ’s morgens en eindigt om half zes ’s middags, een half uur voor het begin van het 16e Internationales Literaturfestival Berlin in het Haus der Berliner Festspiele. Iedere deelnemer ontvangt een dagkaart voor het literatuurfestival (naar beschikbaarheid). Mensen kunnen ook samen met vrienden of familie aan dit project deelnemen en zich ook als groep (maximaal 3 pers.) aanmelden.

Locatie
De voorleesplek bepalen de deelnemers zelf. Dit kan het U-Bahn of S-Bahn station zijn, de eigen woonkamer, een park of ergens Unter den Linden. De organisatie stelt deze lijst met literaire locaties (pdf) als inspiratiebron ter beschikking. Hierop staan vooral de locaties van gedenkplaten zoals die van Heinrich Heine aan de Behrenstraße 71 of van Walter Benjamin aan de Prinzregentenstraße 66. Wil iemand graag in een bibliotheek, een boekhandel of een literair instituut voorlezen, dan helpt de festivalorganisatie bij leggen van contact. De duur van de lezing dient tussen de 5 en 15 minuten te zijn.

Nederlands
Het is ook mogelijk in het Nederlands of een andere vreemde taal een tekst voor te dragen. De taalkeuze dient wel van tevoren aan de organisatie te worden doorgegeven. Iedereen kan zich nog tot 30 augustus opgeven voor “berlin liest”. Een week voor het begin van het festival worden alle lezingen op de website van het ilb en op Facebook bekendgemaakt.

Deelnemen
Stuur een email met de volgende gegevens naar berlinliest[AT]literaturfestival.com

. Naam
. Titel van het uitgekozen werk
. Naam van de auteur
. De voorleeslocatie
. Het exacte tijdstip

Alle informatie is in het Duits na te lezen op de speciale webpagina van dit project.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.