Amazon Fresh van start in Berlijn

Amazon heeft de aanval geopend op de Duitse supermarkten. “Amazon Fresh gaat vandaag in delen van Berlijn en Potsdam van start”. Dat zegt Florian Baumgartner in dagblad Tagesspiegel. Hij is de leider van de levensmiddelentransportdienst in Duitsland. Amazon biedt in zijn online supermarkt 85.000 artikelen aan, van dranken tot boter tot verse levensmiddelen. “Klanten kunnen hun boodschappen voor de hele week online bestellen”, belooft Baumgarter. Volgens Tagesspiegel kan Amazon met het assortiment daadwerkelijk scoren, want een goed uitgeruste Duitse supermarkt biedt in de regel slechts 12.000 producten aan.

Daarnaast werkt het Amerikaanse bedrijf samen met meer dan 25 Berlijnse bedrijven waaronder koffiebranderij Sagers, Lindner Esskultur, Schokoladenhaus Rausch, Zeit für Brot of Basic. De producten van deze bedrijven worden ook in het assortiment opgenomen.

Amazon werkt bovendien met de supermarktketen Tegut samen. Eigen merk artikelen van Tegut worden ook verkocht. De twee bedrijven werken al langere tijd samen, want bij Amazon Pantry worden artikelen voor dagelijks gebruik zoals tandpasta maar ook conserven en andere houdbare levensmiddelen verkocht.

De producten worden opgeslagen in een groot depot in Tegel. Aangeleverd worden ze door DHL, het zusterbedrijf van Deutsche Post. De opvallende groene Amazon Fresh transportwagens (zie foto bovenaan) zullen vooralsnog niet in het straatbeeld opduiken. In Seattle, waar de centrale van Amazon is gehuisvest, zijn deze voertuigen wel nadrukkelijk aanwezig in het straatverkeer. Op die plek startte Amazon Fresh al in 2009 en is ondertussen in 20 regio’s actief. Vorig jaar startte Amazon Fresh in Londen, afgelopen week ook in Japan.

Het Duitse aanbod zal om te beginnen alleen in delen van Berlijn verkrijgbaar zijn. Klanten kunnen aan de hand van hun postcode controleren of in hun gebied wordt geleverd. Aan de hand van de feedback van de consumenten wordt het distributiegebied stap voor stap uitgebreid.

Volgens Tagesspiegel zou München de volgende Duitse stad kunnen zijn waar Amazon Fresh van start gaat. Daar bouwt het bedrijf sinds kort een logistiek centrum met volgens insiders een koelafdeling. Bovendien biedt Amazon sinds langere tijd in Berlijn en München zijn Expresse-Lieferservice Prime Now aan. Die bestaat uit de levering van een klein assortiment verse en gekoelde producten.

Hoe de service van Amazon Fresh wordt aangenomen moet de toekomst uitwijzen. In vrijwel geen ander land wordt er zo om een plek binnen de levensmiddelenhandel gevochten als in Duitsland (lees hier meer over de Duitse supermarktbranche op deze blog). “De meetlat in de levensmiddelenhandel ligt zeer hoog”, geeft Baumgartner in Tagesspiegel toe. Tot nu toe hebben de online aanbieders het moeilijk. Vooral Rewe is actief maar toch maakt deze dienst van het bedrijf vijf jaar na de start nog steeds verlies.

De Duitse “Geiz-ist-Geil” (gierig-is-cool) mentaliteit wordt vooral bij levensmiddelen altijd weer merkbaar. De druk van de inkopers en discounters op de handelaren zorgt geregeld voor conflicten. Of bij de melkprijzen of zoals onlangs bij Edeka dat alle Mars producten uit de schappen heeft laten verwijderen.

In hoeverre de klant bereid is te betalen voor het comfort van de levering is nog niet duidelijk. “Ik ben er zeker van dat we goede en concurrerende prijzen aanbieden”, zegt Baumgartner. Wie van de dienst gebruik wil maken moet klant zijn van Amazon Prime. Bovendien moeten de Premium klanten een vergoeding van 9,90 per maand betalen. Daarbij ontstaan bij bestellingen boven de 40 euro geen extra bezorgkosten. Voor boodschappen onder deze minimum bestelprijs worden extra leverkosten ter hoogte van 5,99 in rekening gebracht.

Bron
Tagesspiegel:  Amazon startet Online-Supermarkt in Berlin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.